Közélet

2010.10.21. 14:45

Gyorsabb, tisztább IC-k: 16 éve ez volt

Az első InterCity járat a Pécs-Budapest vonalon 1994. május 29-én indult el, a távot 2 óra 35 perc alatt tette meg.

zsj (bama.hu)

Tizenhat évvel ezelőtt a Dunántúl legnagyobb városa és Budapest között is megindultak az Inter City vonatok. Pécsről reggel hat óra tízkor indult az első InterCity, a Baranya, majd négyóránként a Misina, a Mecsek és a Zengő elnevezésű vonatok. Budapestről reggel hét óra harminctól ugyancsak négyóránként indultak az IC-k Pécsre.

Menetidejük két óra harmincöt perc volt. A korábbi expresszek viszont megszűntek.

Az IC-kocsik a Dunakeszi Járműjavítóból érkeztek. Akkor újdonságnak számítottak a fotocellás ajtókkal, a rejtett világítással és az utasok tájékoztatására szolgáló hangszórókkal felszerelt kocsik. Ezek ma már hétköznapi megoldásoknak számítanak, van azonban valami, amit az akkori IC-k „tudtak”, viszont mára feledésbe merült: mégpedig az, hogy a vonatot menetközben többször is kitakarították, szemetet ürítettek, WC-papírt, szappant töltöttek fel.

Sajnos tizenhat év után a Pécs-Budapest vonalon nem hogy javult volna a helyzet, hanem romlott is. Pontosság szempontjából messze a legrosszabban teljesítenek a Pécs-Budapest vonalon közlekedő vonatok: átlagosan 20 perces késést mértünk (szemben a szegedi IC-k 4 perces késésével). 71,6 km/órás átlagsebességével is a sor végén kullog a pécsi IC. Hivatalos menetideje jelenleg 2 óra 51 perc, ami a 2010/2011. évi menetrendváltás után 2 óra 45 percre módosul majd, annak köszönhetően, hogy a pécsi IC-k ismét a Déli pályaudvarra futnak be, s onnan is indulnak.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!