Közélet

2010.10.17. 18:33

Ingyennet: Pécsen még lyukacsos a térkép

A belváros több pontján, frekventált helyeken sem lehet mindig sikeresen csatlakozni a pécsi ingyenes vezeték nélküli internethez. A szolgáltatás egyelőre az újjáépített köztereken sem indult el, pedig a technikai háttér adott.

Babos Attila (DN)

Szent István tér – van, de gyenge, akadozó. Lakatfal – nehézkes. Széchenyi tér – nagy részén kiváló. Színház-, Kossuth-, 48-as tér – remek. Irgalmasok utcája, Jókai tér, Király utca – „fekete lyukak”. Vegyesek a tapasztalataink a pécsi vezeték nélküli ingyenes internetszolgáltatásról (hotspot), amelyet városi támogatással a pecs.hu-t is üzemeltető EUNet 2000 Kft. biztosít.

Pál Attila ügyvezető szerint a belvárosban tíz területen kihelyezett huszonöt-harminc, egyenként másodpercenként legfeljebb 1 mbit-es gyorsaságú letöltést garantáló antennájuk alapján nagyjából ez a reális kép. Hisz a szolgáltatás eléréséhez optikai rálátásra van szükség az antenna és a használt eszköz, az okostelefon és a hordozható számítógép között. Márpedig a belvárosban a magas épületek, a sok vastag fallal és a tetőkön elhelyezett rengeteg fémmel nehezítik a vételt. A Szent István téren a gesztenyefák lombhullatása előtt nehézkes az elérés.

S hogy gondolt-e valaki arra, hogy 2010-ben több antennát szereljenek fel, avagy kitáblázzák a vételi körzetet? Pál Attila szerint utóbbira ők gondoltak, ám az jócskán meghaladja anyagi lehetőségeiket, előbbi viszont igazából nem merült fel.

Az EKF programban újjáépített terek többségén biztosítva van a technikai háttér, ám a szolgáltatás egyelőre nem használható, ezt az információt Pál Attila mellett Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Kft. ügyvezetője is megerősítette. Utóbbi közölte: a szolgáltatásról a városnak és az EUNet-nek kell megegyeznie. Pál Attila szerint ők készen állnak, ám a plusz szolgáltatáshoz külön szerződésre van szükség, a jelenlegi keretekből ezt már nem tudják biztosítani. Az ingyenes vezeték nélküli internetről ugyanis kiderült mára, hogy igazán nem piacképes, csak közérdekű, közszolgáltatási funkciója lehet – így immár városmarketing kérdéssé vált.

Feltételezhető, hogy a szolgáltatás megrendelésről az új közgyűlés dönt majd, amikor végérvényesen tisztázódnak a terek üzemeltetési kérdései.

Nem változnak a szokások

A pécsi hotspot tartalmi adatait is nyomon kísérik. Míg kezdetben, a 2000-es évek közepén túlnyomórészt külföldiek használták, addig mára a hazai netezők (70-80 százalék) töltik le a legtöbb oldalt, a napi felhasználók száma átlagosan 70-75 körül van, nyáron ennél több. A felhasználói szokások nem változnak az ingyenes, közérdekű szolgáltatással sem. Alapvetően a népszerű közösségi oldalakat, levelezőprogramokat futtatják az okostelefonokon, hordozható számítógépeken. A videó-megosztók amiatt nem jellemzőek itt, mert azokhoz gyorsabb elérés lenne szükséges. Kivétel a pecs.hu közérdekű menüje, ezt is sokan megnézik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!