Közélet

2010.10.12. 19:33

Iszapkatasztrófa: Baranyában is összefogtak a károsultakért

Önkéntesekre, pénzadományra és tartós élelmiszerre van szükség. A szakemberek szerint a Duna nem szennyeződött, nincs ok az aggodalomra.

KEI, M. B.

Még a legkisebbeket is megindította a vörösiszap által sújtott településeken élők sorsra: a hosszúhetényi általános iskolában a diákok ugyanis „örökbe fogadtak” egy kolontári családot, hogy minden lehetséges módon segíthessék őket a talpra állásban. Az egyik ajkai oktató segítségével már meg is találták azt a kétgyermekes családot, akiket első körben pénzzel támogatnak. A gyűjtés megkezdődött, az első adományt át is utalták a számukra. Amint a jelenlegi szükséglakásból új otthonukba költözhetnek, már nemcsak pénzt, de tárgyi adományokat is küldenek majd a rászorulóknak a hetényi iskolából.

A diákok mellett több magánszemély és cég is a tettek mezejére lépett. A PVSK Női Kosárlabda Utánpótlás Szakosztálya, az Autópark PVSK csapata, valamint a Magyar Vöröskereszt Pécsi Szervezete például közös gyűjtést szervez: az október 17-én megrendezésre kerülő női kosárlabda mérkőzésre várják a pénzbeli és tárgyi adományokat, ahol a játékosok és a szakosztály külön anyagi támogatást küld majd a két településre.

Mánfa és Magyarhertelend önkormányzata, valamint civil szervezetei a napokban félmillió forint értékű adományt vittek el személyesen a családoknak, egy pécsi férfi szintén saját autójával indul útnak szerda reggel Kolontárra, ő ruhákat, cipőket és konzerveket gyűjtött össze. Egy vajszlói kft. minden egyes felajánlott 100 forinthoz 100 forintot tesz hozzá az október 21-ig tartó tíz napos gyűjtés alatt, a regionális vízművek – köztük a DRV Zrt. – pedig utókat, szivattyúkat, csatornatisztító-, víztisztító berendezéseket, talicskákat, vegyvédelmi ruhákat, gumicsizmákat ajánlottak fel szükség esetére.

A Caritas ugyan ruhákat már nem, de tartós élelmiszereket és pénzadományt továbbra is szívesen fogad, valamint várja az önkéntesek jelentkezését is, akik helyben segítenék a szervezet munkáját. Az Caritas számlaszáma: 12011148-00124534-00800007, ide várják a felajánlásokat. A Vöröskereszt szintén gyűjtést szervez, nekik az 10405004-00026547-00000000-ás bankszámlaszámon utalható pénz, a közleményben az ISZAP szót kell feltüntetni. Az 1749-es és az 1752-es segélyvonal továbbra is él, egy-egy hívással, sms-sel 200-250 forint jut a károsultakhoz.

Duna: nincs ok az aggodalomra

Az iszapömlés miatt természetes aggodalommal figyelik a Duna baranyai szakaszának közelében élők a fejleményeket, attól tartva, hogy a szennyeződés ezeken a területeken is megjelenhet. A szakemberek szerint azonban nincs ok az aggodalomra, a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság is folyamatosan végez méréseket, és nem észleltek semmiféle eltérést a normális értékektől. Ezzel egybevág a horvát katasztrófavédelmi szervezet hétfői közlése, amely szerint a Duna horvátországi szakaszán sem mutatható ki a vörösiszap-katasztrófához köthető szennyeződés.

A szakemberek szerint a szennyeződés az egyre nagyobb vízhozamú folyókon áthaladva oly mértékben felhígult, hogy az már a komáromi, illetve a szobi szakaszokon sem okozott gondot. Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a Dunán halpusztulástól sem kell tartani, még a felsőbb szakaszokon sem. Szerintük kizárt, hogy a Dunán, Budapest térségében észlelt halpusztulás eredete a Rábán, a Mosoni-Dunán vagy a Dunán lenne, mert az intenzív, az átlagosnál sűrűbb vízmintavételezés eredménye nem mutat rendellenes értékeket. A főváros környékén megjelent haltetemek a Marcal szennyezett szakaszáról származnak.

Orbán és Barroso az iszapkatasztrófa következményeiről is tárgyalt Pécsett. Cikkünket itt olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!