2010.10.04. 19:20
Javulni fog a menzakoszt?
A menzakoszt javulását ígérik annak a rendeletnek a nyomán, amely széles körben (magántermelőtől) is lehetővé teszi a konyhai alapanyagok beszerzését. Ráadásul friss áruból jobbat főz a szakács.
Érdekes dolgot említett Hajdu Attila, annak a kft-ben a vezetője, amely a Pécs keleti városrészében lévő iskoláknak, óvodáknak és bölcsődéknek, összesen 1800 főnek főzi az ebédet. Ritkán fordul elő manapság a moslék, nem megy pocsékba tízórai, ebéd, uzsonna. A főzeléket is imádják a gyerekek ebben a térségben. Így aztán csupán azt kell kitalálniuk a dietetikusoknak, hogyan tudják jóllakatni őket, ugyanakkor meglegyen a menüben minden, ami a fejlődésükhöz szükséges. Az alapanyagpiac kinyílásával javulni látszik a helyzet: a beszerzők többféle forrásból meríthetnek, olcsóbban.
Mindez a szakemberek szerint a menzakoszt javulását vetíti elő, és nemcsak a szegényebb sorsú gyerekek járnak vele jól, hanem a finnyásabbak is. Pécsett még reménytelibb a helyzet, ugyanis Baumgartner Edit városházi főtanácsos szerint rövidesen a szülők-diákok körében menza-elégedettségi felmérést készítenek, ráadásul mivel jövőre lejárnak a konyhákkal kötött szerződések, új közbeszerzési pályázatokat fognak kiírni. Ilyenkor felpörögnek a szakácsok. A menza javulását remélik mindenütt.
Bólyban az önkormányzat konyháiból (két 300-300 adagos konyháról van szó) látják el a fiatalokat, és bár akadna külső üzemeltető, olcsóbb, nem hirdetik meg a kosztoltatást. Sőt, a szülőkkel egyetértésben 10 forinttal megemelték a hozzájárulást, hogy még jobb ízű, tartalmasabb legyen a koszt. Több gyümölcs, több zöldség kerülhet a tányérba. Eddig sem a multinál vásároltak a konyhai anyagbeszerzőink – mondta Hárs József polgármester –, most a piacnyitással még jobb a helyzet. Megjegyezte: sohase értette, miért kellett egy budapesti cégtől hozatniuk a létojást, amikor a helyi kombinátban minden nap frisset tojnak a tyúkok.
Bicsérden az iskolai menzán kosztolnak az idősek, a pedagógusok, a szociálisan rászorulók. Vér József polgármester szerint változatos, jó a kínálat – aki nem hiszi kipróbálhatja, a vendégadag 540 forint.
A helyi őstermelőktől is vásárolhatnak alapanyagot
A falusi, kisvárosi menzák ételsora mindig is ízletesebb volt, mint a nagyvárosoké, igyekeztek háziasan főzni. Az idei iskolaévtől már a helyi őstermelőktől is vásárolhatnak alapanyagot, akár maguk is termeszthetik, szedhetik a fáról a gyümölcsöt.
Ráadásul kötelező a dietetikusok alkalmazása, és az ellenőrzések is igen gyakoriak, sokrétűek, hiszen ott a sorban az ANTSZ (minden ételből mintát kell félretenni), a fogyasztóvédelem, a élelmiszer-ellenőrzési hivatal, az önkormányzat, az iskolák, óvodák és bölcsődék vezetői, az iskolaorvosok stb. De az éhség is nagy úr: kevés olyan csipszen és kólán élő gyerek akad már, aki undorral tolná el maga elől a főzeléket. Egyre több menzán kidobhatják a moslékos vödröt – nemcsak jellemzően Baranya déli régióiban – , mivel alig fordul elő maradék.