Közélet

2010.10.28. 17:52

Jelentős hátrányban a vidéki repterek

A kisebb hazai légikikötők vezetői tanácskoztak Pogányban. A kormányváltás óta ismét van légi főosztály és miniszteri biztos is foglalkozik a kérdéssel.

Nyaka Sz.

Mind a költségek terén, mind az adminisztratív terheket illetően hátrányban vannak a helyi repülőterek Feriheggyel szemben – ez is szóba került a Vidéki Repülőterek Szövetsége csütörtökön befejeződött pogányi kétnapos konferenciáján. Az ugyanakkor biztató, hogy a kormányzat újra kiemelten foglalkozik a helyzettel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Amikor van egy kis mozgás a reptéren (fotó: DN)
[/caption]

Dragovácz Márk, a Pécs–Pogányi Repülőteret Működtető Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, számos területen rajtuk kívülálló okok miatt nem tudják felvenni a versenyt. Budapesten például az állam vállalja a határőrségi feladatok ellátását – noha a ferihegyi központot 2005-ben privatizálták. Pogányban viszont napszaktól függően több ezer forint az óradíja a határőrségnek. Komoly problémákat okoz az adminisztráció: noha Pécs–Pogány nemzetközi reptér, de ha a Schengen-övezeten kívülről, például Horvátországból érkező gép jön, azt legalább három munkanappal előbb jelenteni kell. Azaz ha valaki csütörtökön bejelentkezik, jövő kedden szállhat le...

-------------------------------------------------------------------------------
Nemrég arról írtunk a pogányi reptér kapcsán, hogy milyen hírességek fordultak meg eddig a légikikötőben.
Szeptember végén arról számoltunk be, hogy
idén sok tízmilliót sikerült megspórolni a pogányi reptéren.
-------------------------------------------------------------------------------

Dragovácz Márk elmondta, lát esélyt arra, hogy a vidéki repterek jobb helyzetbe kerüljenek, főként, hogy a kormányváltás óta ismét van légi főosztály és miniszteri biztos is foglalkozik a kérdéssel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!