Közélet

2010.10.07. 13:55

Jogerős: 58 milliót fizet a Hullámfürdő építője

58 millió forint és kamatai megtérítésére kötelezte a pécsi Hullámfürdő építőjét a Legfelsőbb Bíróság az öt éve leszakadt mennyezet miatt.

B.A.

Helybenhagyta csütörtöki döntésével a Legfelsőbb Bíróság (LB) a Pécsi Ítélőtábla által hozott jogerős ítéletet a pécsi Hullámfürdő mennyezetének leszakadásával kapcsolatos perben. A felülvizsgálati kérelmet a kivitelező, a Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt. nyújtotta be, de nem a teljes ítélet ellen, csupán a tervező felelősségével kapcsolatosan. A pécsi ítélőtábla idén februári ítélete szerint ugyanis a tervező nem terhelhető, nem hibázott, a mennyezet leszakadását kizárólag kivitelezési hibák okozták. Az LB szerint ez a döntés jogszerű volt. Az LB szerint sem üzemeltetési mulasztás történt, és az esetleges üzemeltetési hibák ellenére is bekövetkezett volna a műszaki baleset. A testület elutasította azonban a Pécsi Fürdő keresetét is, akik a korábbinál nagyobb kártalanítási összeget szerettek volna kapni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mintha robbantottak volna 2005 novemberében a Hullámfürdőben (fotó: DN)
[/caption]

Így az LB döntése értelmében 58 millió forintot, és annak kamatait kell a Pécs Holding Zrt. részére megfizetnie a társaságnak. Megtudtuk, a pénzt a cég már kifizette, s azt a Pécsi Fürdő Kft. már meg is kapta.

Emlékezhetünk, a pécsi Hullámfürdő uszodai álmennyezete 2005. november 27-re virradó éjjel szakadt le, amikor a megroppant szerkezetet ipari alpinisták próbálták megerősíteni Szerencsére személyi sérülés nem történt. Az uszodát azonban életveszélyesnek nyilvánították, és többször is bezárták az esetet követően. Az álmennyezet végleges helyreállítása 2008 augusztusában fejeződött be.

Az első fokon eljárt Baranya Megyei Bíróság ítéletében a kivitelezőt 45,5, a tervezőt 22,7 millió forint és járulékai megfizetésére kötelezte. Másodfokon a Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatta, a kivitelezőt terhelő tőkemarasztalás összegét 58,3 millió forintra emelte, a tervezővel szembeni keresetet pedig teljes egészében elutasította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!