Közélet

2010.10.05. 17:32

Jónak tartják az EKF-et

A városlakók elsöprő többsége jónak tartja, hogy Pécs Európa kulturális fővárosa lett. A lakosság csaknem fele szerint semmilyen kedvezőtlen hatással nem lesz a város életére a program.

Nyaka Szabolcs

Mi a véleménye a pécsieknek az EKF-címről, programról? Többek között erre a kérdésre is választ keres az a kutatás, amelyet az egyetem bölcsészkarának Politikai Tanulmányok Tanszéke és a Pólusok Társadalomtudományi Egyesület végez. A feladatnak része volt egy felmérés, amely során 500 pécsit kérdeztek meg, akik életkor, nem, iskolai végzettség szerint reprezentálják a megyeszékhelyet, de még arra is ügyeltek, hogy a városrészenkénti népesség szerinti arány is azonos legyen.

A 2010 júniusában készült közvélemény-kutatás időpontjában a lakosság 86 százaléka szerint az EKF megvalósítása jó irányba halad. A megkérdezettek csaknem fele szerint semmilyen kedvezőtlen hatása nem lesz a programnak. A negatív vélemények (például az épületek magas fenntartási költsége, a beruházások késése, közlekedési káosz) pedig szórványosak, hívta fel a figyelmet a program vezetője, dr. Kákai László egyetemi docens. A városlakók szerint az idegenforgalom fellendülése, az új beruházások, új kulturális programok, a hírnév, az új munkahelyek és a város megszépülése a legfontosabb hozadékai az EKF-nek.

A kutatást – amelyhez hasonló folyik más kultúrfővárosokban is – két év múlva megismétlik, immár arra keresve a választ, igazolódtak-e a pécsiek várakozásai. A kutatás teljes anyaga itt olvasható.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!