Közélet

2010.10.05. 19:30

Közel húsz százalékkal csökkent a vízdíj

Egy éves a Tettye Forrásház Zrt., ezért értékelő sajtóbeszélgetést tartott a társaság.

Babos Attila

Ma 676 forint egy köbméter víz és csatorna szolgáltatás díja Pécsett, azaz 19 százalékkal sikerült csökkenteni a díjat – közölte Winkler Tamás, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója. Mielőtt olvasóink memóriaproblémákra, vagy a vezérigazgató mókájára gyanakodnának, közöljük a megfejtést. Winkler Tamás ugyanis azt is elmondta, hogy a Pécsi Vízmű által számított tavalyi 690 forintos vízdíj után 2010-re a korábbi szolgáltató emelést tervezett, s 835 forintos díjat szeretett volna. Ezen összehasonlítás már 19 százalékos eltérést mutat.

Az évértékelő sajtótájékoztatón lényegében arról beszélt Winkler Tamás és dr. Szabó Iván, a társaság jogi képviselője, hogy a Tettye Forrásház sikeresen és nyereségesen működött.

Érdekes és elgondolkoztató adat, hogy a Pécsi Vízmű a magasabb vízdíjak mellett is veszteséggel kalkulált már 2009-re is, ezzel szemben a Tettye már az első teljes negyedév alatt nyereséget termelt. És 2010-ben is a várható nettó árbevétel 4,6 milliárd forint, a kalkulált nyereség 195 millió forint lehet.
Mindez szerintük annak köszönhető, hogy átalakították a cégvezetést, megszüntették a luxuskiadásokat, a dolgozói létszámot megőrizve.

Szabó Iván közölte: amit egy éve sejtettek, ma tudnak is, hogy Pécs egy éve történelmet írt. Őt foglalási szakértőként is többször kérték már fel, s jól tudják, hogy több állami, önkormányzati cégnél követnék a pécsi példát. Egyebek mellett Budapest is, habár nem foglalással, hanem tárgyalással.

A Tettye új vezérigazgatója Sándor Zsolt műszaki igazgató lehet – Winkler év végén távozik –, kinek személyéről a közgyűlés dönthet. Értesüléseink szerint a kormány tervei közt regionális vízszolgáltató cégek alakítása, és egységes vízdíjak szerepelnek, Winkler Tamást erről a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. vezérigazgatójaként kérdeztük, ám közölte, nincs ilyen információja.

A vezérigazgató elismerte a számlázási problémákat

A napokban újabb többezer öszszesítő számlát ad postára a Tettye, és sajnos el kell ismerni, most is lesznek hibák, többeknél térhetnek majd el adatok, összegek – jelentette ki kérdésünkre Winkler Tamás vezérigazgató.

Lapunk augusztus végén írt arról, hogy sokan a szívükhöz kaptak, amikor megkapták a Tettye első elszámoló számláit. Főként arra panaszkodtak, hogy úgy tűnik, mintha a cégnél nem jelennének meg befizetéseik, újraszámláztak már kifizetett fogyasztást is. Olvasóink azóta is panaszkodnak a számlázásra.

Az akkor mondottakat ismételte tegnap a vezérigazgató. Miután az első elszámoló számlákról van szó, még lehetnek hibák, ám innentől kezdve ígérik, rendesen kapják majd a csekkeket az ügyfelek. A hibák oka a számlázási rendszer. Egy teljesen újat kellett írniuk, miközben Winkler Tamás szerint egy már működő rendszeren történő módosítás is egy-másfél évet vehet igénybe.

Kártérítés: meglepetés

A Vízmű-székház elfoglalása után az egyik legfontosabb kérdés az volt, mennyit kell fizetnie kártalanításként a francia kisebbségi tulajdonos felé a városnak. Korábban Páva Zsolt polgármester is 2-5 milliárd forintra becsülte ezt az összeget, a másik oldal ennél is többre. Tegnap Szabó Iván, a Tettye Forrásház jogi képviselője annyit mondott, szenzációs bejelentésre, nagy meglepetésre készülnek, többet azonban nagyjából csak két hét múlva mondhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!