Közélet

2010.10.13. 08:55

Közgyűlés: újra munkában Pécs vezetői

Kisebb létszámmal, új összetételben kezdte meg a munkát Pécs közgyűlése. Páva Zsolt programot ismertetett és szavaztak az alpolgármesterekről is. A helyszínről közvetítettünk.

Ny. Sz.

12.05 - Szabályzat a kisebb közgyűlésről, nyilvános eskü délután

Az alpolgármesteri szavazás után a testület a szervezeti és működési szabályzatról dönt. A mai nap utolsó, de látványos hivatalos mozzanata lesz, hogy az újonnan hivatalba lépett vezetők délután öt órakor a Széchenyi téren esküt tesznek, ezúttal a városlakók előtt.

Közgyűlési tudósításunk ezzel véget ért, köszönjük a figyelmet!

11.21 - Csizi Péter és Nagy Csaba az új alpolgármesterek

Lezárult a titkos, urnás szavazás az alpolgármesterekről, a procedúra egy szomszédos teremben zajlott. Trombitás Károly, a szavaszatszámláló bizottság elnöke ismerteti az eredményt:
Csizi Péter: 20 igen, 7 nem, 1 tartózkodás.
Nagy Csaba: 20 igen, 6 nem, 2 tartózkodás.
Az alpolgármesterek ezután esküt tettek.

11.00 - Álláshalmozást emleget a Jobbik a képviselő-alpolgármesterek miatt

Az alpolgármesterek megválasztása következik, titkos szavazással. Páva Zsolt Nagy Csabát és Csizi Pétert jelöli alpolgármesternek. Külső alpolgármester behívását Páva Zsolt nem zárta ki, de ennek aktualitását most nem érzi.
Gyimesi Gábor (Jobbik) közölte, nem tudják támogatni egyiküket sem, főállású alpolgármesterségük a pártjuk szerint politikai álláshalmozás, hiszen országgyűlési képviselők is.
Keresztes László (LMP) azt kérdezte, megválasztásuk esetén lemondanak-e országgyűlési képviselőségükről, illetve ha nem, hány órát tudnak dolgozni kettős munkakörükben?

Páva Zsolt polgármester közölte, a parlamentben komoly munka folyik, de mindkét jelölt képes ezt ellátni, ezen kívül szükség van olyan személyekre, akik a parlamentben a pécsi önkormányzat érdekeit is képviselik - így a polgármester szerint ez nem hátrány, hanem előny.
Csizi Péter (Fidesz-KDNP) azt közölte, úgy érezte magát, mintha a parlamentben ülne, és Novák Előd Jobbik-alelnök hozzászólását hallaná, egyben mérlegre állította a Jobbik-képviselők parlamenti munkáját, összehasonlítva a pécsi fideszes képviselőkével.
Tóth Bertalan (MSZP) azt jelentette be, hogy az MSZP frakcióvezetőjének őt választották meg. Szerinte nem megalapozott Páva Zsolt meglátása az országgyűlési és alpolgármesteri posztok együttes ellátásával kapcsolatosan.
Nyőgéri Lajos (MSZP) szerint heti három napot nem lesznek itt az országgyűlési képviselő-alpolgármesterek.
Gyimesi Gábor (Jobbik) az indítványok kapcsán mutatta be a jobbikos és a fideszes parlamenti képviselők munkáját.
Kővári János (ÖPE) közölte, ők is frakciót alapítanak az ő vezetésével.
Hoppál Péter (Fidesz-KDNP) közölte, támogatják az alpolgármesterek megválasztását.

Az ügy kapcsán egyébként komoly politikai vita támadt, többek között a választási eredmények is szóba kerültek minden oldalról.
Nagy Csaba (Fidesz-KDNP) szerint az LMP felvetése komoly és érdemleges volt, erre válaszol, az MSZP hozzászólásaira nem. Közölte, leültek, s megbeszélték a kérdést. Nem igaz, hogy hetente három napot kellene tölteni a parlamentbe, csak néhány olyan időszak van, amikor ez a helyzet. Az alpolgármesternek nincs olyan időintervalluma, hogy mikor dolgozik, nincs szombat és vasárnap, van, hogy este 8-kor dolgoznak. Alaposan meg kell szervezni a munkát, a város sohasem lesz úgy, hogy polgármester vagy alpolgármester ne legyen munkában. Egyeztettek a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjével is.
Megkezdődik a titkos szavazás.

10.45 - Szavazás: havonta 780.000 jár Pávának

Az eskütételek után a napirendek szerint folytatja munkáját a testület. Első napirend az országos hatáskörű jogszabály szerint a polgármester illetményének megállapítása - ez a rendszer minden település alakuló ülésén. Páva Zsolt bejelentette, hogy a vitában nem vesz részt, és szavazni sem fog. Az illetmény az elmúlt időszakhoz képest nem változott, a polgármester havi 600 ezer forintra és 180 ezer forint költségtérítésre jogosult. A testület 22 igen, 4 tartózkodás mellett elfogadta.

10.00 Páva Zsolt: "Nem alkudozni küldtek a pécsiek"

Páva Zsolt polgármester az eskütétel után Gonda Tibort és Kunszt Mártát köszöntötte, akik a város korábbi alpolgármesterei voltak, ám már nem
képviselők.

A napirend szerint a polgármesteri program ismertetése következett. Egy korszak lezárult Pécs életében, s egy új nyílt meg, közölte Páva Zsolt. Szerinte tavaly a pécsiek a múltról mondtak véleményt, most a jelenről. A pécsiek azt közölték, elegük van abból a politikából, ami korábban jellemezte a várost.
Az elmúlt másfél évben számos siker jellemezte a várost, ezt méltányolták a pécsiek. Páva Zsolt szerint Pécs újra egy közösség. Rengeteg volt a probléma, az első hónapok az átvilágításokkal telt, büntetőfeljelentéseket is tettek, megszüntették a bújtatott politikai állásokat, a politikai kiváltságokat, visszavették a vízművet, közölte a polgármester.
Siker a Tubes ügye, siker, hogy Európa újra elismer minket, ezt közölte Jose Manuel Barroso, az EB elnöke is keddi pécsi látogatásán. Siker, hogy megújultak a terek, siker, hogy támogatni lehet a vállalkozásokat.
Páva Zsolt szerint a pécsiek az eddigi szövetséget húzták még szorosabbra. A pécsiek akaratából a Fidesz-KDNP képviselői abszolút többséget kaptak, s nem kell minden egyes változtatásért megharcolni, mint eddig. Páva Zsolt hangsúlyozta, ő kész együttműködni mindenkivel, aki kész Pécsért dolgozni. "De nem alkudozni küldtek a pécsiek", közölte Páva Zsolt, hanem végrehajtani a pécsiek akaratát, amely világos elvárás. Ezután is számítanak a pécsiek javaslatára, véleményére. Kiemelt figyelem lesz a költségvetés problémáira, a munkahelyteremtésre, a panelprogramra, a bérlakás-építésre. Nehéz, rengeteg munkával levő négy év következik, s elégedettek csak akkor lehetnek, ha a pécsiek is azok.

Páva Zsolt végül megemlékezett Toller Lászlóról és Tasnádi Péterről, Pécs korábban elhunyt vezetőiről.

09.49 - Eskütétel, több nyelven

Megkezdődött a megbízólevelek átadása, ezeket a választási bizottság elnöke egyenként adta át a mandátumot nyert képviselőknek. Ezután Páva Zsolt polgármester vette át a megbízólevelet.

Majd az eskütétel következett, elsőként a kisebbségi képviselők tettek esküt, a következő sorrendben: bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, örmény, német, ruszin, szerb, ukrán önkormányzat. Több kisebbség anyanyelvén mondta el az eskü szövegét. Ezután a települési önkormányzati képviselők tettek esküt, majd Páva Zsolt polgármester.

Páva Zsolt polgármester ezután Gonda Tibort és Kunszt Mártát köszöntötte, akik a város korábbi alpolgármesterei voltak, ám már nem
képviselők.

09.16 - Választás: örmény önkormányzat is alakul

Az ünnepi közgyűlés levezető elnöke a korelnök, Haász János, a Fidesz-KDNP képviselője. Ő köszöntötte a választási bizottságot, a megjelent vendégeket, a városi cégek vezetőit, a különböző hatóságok, szervezetek vezetőit, a kisebbségi önkormányzatok képviselőit.
Dr. Leposa Mariann, a helyi választási bizottság elnöke adott tájékoztatást a pécsi önkormányzati választások végeredményéről. Beszámolója szerint a választás érvényes és eredményes volt, jogorvoslat benyújtására nem került sor. Pécsett tíz kisebbségi önkormányzat alakul, új kisebbségi önkormányzat az örmény.

09.11 - Kisebb, átrendeződött testület

A közgyűlési felállás alaposan átalakult a választások nyomán. A városvezetői pulpitusról nézve jobb oldalon a Fidesz-KDNP és az ÖPE frakciója foglal helyet, a bal oldalon az MSZP négytagú frakciója illetve az LMP és a Jobbik képviselői.
Amint az ismert, 2006-ban még 41 tagú volt a közgyűlés, de az új parlament első döntései egyikeként döntött a testület létszámcsökkentéséről, így Pécsett 2010 őszén már csak 28 képviselő ül a közgyűlésben, a polgármestert is beleértve. Ezzel Pécs évente mintegy 15 milliót takaríthat meg.

Az ülés a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd a Kodály Zoltán Gimnázium tanulói adnak ünnepi műsort.

08.55 - Új közgyűlés alakul Pécsen

Szerda reggel alakuló ülését tartja Pécs közgyűlése. Az eskütétel után meghatározzák a polgármester illetményét, megválasztják az alpolgármestereket, s felállnak a bizottságok. Az ülést folyamatosan tudósítjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!