Közélet

2010.10.08. 21:47

Magasház, mélygarázs: megegyezés jöhet

Közel a megállapodás a sokat emlegetett Megyeri téri telekkel kapcsolatosan. Ha a felek valóban aláírják a szerződést, s rendezik az anyagiakat, a Magasház ügyében is előrelépés jöhet. A toronyházból hivatali épület lehet.

Babos Attila

Viharos története van az elhíresült Megyeri téri teleknek, amelynek tulajdonosa, a Megyeri Ház Kft. társasházat kívánt korábban építeni itt. A civilek tiltakozására és a városháza nyomására elálltak ettől a tervtől, majd nem sokkal később, épp egy éve megállapodtak a szentendrei Öresund vagyonkezelő csoporttal. Az üzlet mégsem jött létre a február végi határidőig, így a cég új partner után nézett.

A Megyeri Ház Kft. tulajdonosai ugyanis azt szerették volna, hogy a város résztulajdonában álló Szigeti Garázs Kft. fizesse ki a március 1-je utáni kamatterheiket is. Mittly Csaba (Megyeri Ház Kft.) elmondta, hogy – csak amikor már úgy látták, elveszhet ez az üzlet – maguk kerestek más lehetséges befektetőt, és találtak is olyat, akikkel komoly tárgyalásokat folytattak. Odáig jutottak, hogy hamarosan megegyezhetnek.

Lapunknak Koloszár László, a Szigeti Garázs Kft. ügyvezetője elmondta, úgy látja, a mindkét fél számára elfogadható új megállapodás és szerződés aláírása rövidesen megtörténhet.

Fontos adalék, hogy a Szigeti Garázs engedélyezési terveket, dokumentációkat készíttetett már, mintegy 30-40 milliót ölve a programba, s az építési engedély kérelmet is benyújtották. Az eljáró szentlőrinci hivatal azonban nem tudta kiadni még az engedélyt, mert a Megyeri Ház Kft. nem adta meg a szükséges tulajdonosi hozzájárulást.

Koloszár László közölte, tudták, hogy megállapodásig ezt nem kapják meg, de bíztak a megegyezésben, ugyanakkor akarták, hogy haladjon a megvalósulás felé a projekt. Kérdésünkre azt is elmondta, ők is úgy látják, hogy a Magasház átalakítása nélkül nem ugyanazt az üzletet kötnék, így már felvették a kapcsolatot a spanyol tulajdonossal, s tárgyalnak a toronyház megvásárlásáról. Remélik, hamarosan megállapodhatnak. Céljuk, hogy állami, megyei és városi hivataloknak biztosítanak itt helyet, egy világszínvonalú, modern épületben.

Újra megmozdultak és aktívak a társasház ügyében a helyi civilek is

Amikor 2009 tavaszán kiderült a Megyeri tériek számára, hogy az itteni nagy park egy része magántulajdon, s ott társasházat építene a tulajdonos, az heves tiltakozást váltott ki körükben.
Majd megnyugodtak, amikor azt hallották, mélygarázs és park épül a társasház helyett.

Miután azonban nemrég olyan szóbeszéd jutott el hozzájuk, hogy tiltakozásuk ellenére mégis megépülhet a társasház, újra mozgolódni kezdtek. Megtudták azt is, hogy a Megyeri Ház Kft. rendelkezik a társasház építési engedélyével. Kérdésük, milyen engedély az, amelyről őket mint érintetteket senki sem tájékoztatta.

Utóbbi ráadásul nem is mai hír, mert a bólyi építési hatóság 2008-ban adott a társasháznak zöld utat. Most a civilek kikérték a papírokat Bólyból, s szeretnének lépni is az ügyben, ha úgy ítélik majd meg, mivel ők erről mit sem tudtak. Csakhogy – ezt már a Megyeri Ház képviselői mondják – minden jogszerű, a döntést kifüggesztették, a telket önkormányzati út veszi körbe, csak a várost kellett értesíteni, s ők tudtak is róla.

Sőt meg is támadta a pécsi önkormányzat, az ügy a Legfelsőbb Bíróságig jutott, s ők nyertek. A mostani engedély pedig hasonló ahhoz. A Megyeri tériek amiatt aggódnak, mert úgy látják, ha nem mélygarázsok épülnek, a Magasház sorsa még bizonytalanabbá válik.

Majd megnyugodtak, amikor azt hallották, mélygarázs és park épül a társasház helyett. Miután azonban nemrég olyan szóbeszéd jutott el hozzájuk, hogy tiltakozásuk ellenére mégis megépülhet a társasház, újra mozgolódni kezdtek. Megtudták azt is, hogy a Megyeri Ház Kft. rendelkezik a társasház építési engedélyével. Kérdésük, milyen engedély az, amelyről őket mint érintetteket senki sem tájékoztatta. Utóbbi ráadásul nem is mai hír, mert a bólyi építési hatóság 2008-ban adott a társasháznak zöld utat. Most a civilek kikérték a papírokat Bólyból, s szeretnének lépni is az ügyben, ha úgy ítélik majd meg, mivel ők erről mit sem tudtak. Csakhogy – ezt már a Megyeri Ház képviselői mondják – minden jogszerű, a döntést kifüggesztették, a telket önkormányzati út veszi körbe, csak a várost kellett értesíteni, s ők tudtak is róla. Sőt meg is támadta a pécsi önkormányzat, az ügy a Legfelsőbb Bíróságig jutott, s ők nyertek. A mostani engedély pedig hasonló ahhoz. A Megyeri tériek amiatt aggódnak, mert úgy látják, ha nem mélygarázsok épülnek, a Magasház sorsa még bizonytalanabbá válik. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!