Közélet

2010.10.18. 19:05

Magyar találmány: előre jelezhető a szívhalál

Új magyar eljárást mutattak be a Szívcentrumban a sportolói hirtelen szívhalál elleni küzdelem jegyében. Czifra Viktor életét megmentették az orvosok, mert a készülék segítségével időben diagnosztizálták a bajt.

Hajdu Zsolt

Hiába vizsgálták a győri labdarúgó akadémia diákját több éven keresztül klinikákon és kórházakban, nem tudták megállapítani, hogy mi okozta nála a heves szívverést, amely miatt több esetben a pályáról is le kellett jönnie.

Három éves orvoshoz járás után kereste meg Viktor szüleivel együtt a PTE Szívgyógyászati Klinikáját. Itt kapott a 16 éves sportoló egy speciális készüléket, amelynek segítségével viszonylag gyorsan kiderült, hogy úgynevezett rohamszerű szívritmuszavara van, amely nagyon rövid ideig tart, de életveszélyes.

Ha ezt nem vették volna észre, akkor gyakorlatilag bármelyik pillanatban meghalhatott volna a fiatalember, akárcsak a válogatott Fehér Miklós vagy a pécsi Dárdai Balázs, akik huszonévesen, minden előjel nélkül estek össze a futballpályán, majd néhány percen belül életüket vesztették.

Dr. Szabados Sándor, a klinika megbízott igazgatója elmondta, a hirtelen szívhalál ma komoly probléma Magyarországon, a sportolók pedig különösen veszélyeztetettek. Az ő esetükben csaknem két és félszer nagyobb az esélye a hirtelen szívleállásnak, mint egyéb esetekben. A pécsi klinika mindig nagy hangsúlyt fektetett a sportolók kivizsgálására, már korábban is volt rá példa, hogy a műtétet követően ismét a sportnak élhettek a versenyzők. Ezért is alkalmazták először Pécsett ezt a magyar fejlesztésű telemetriás EKG-készüléket. A Szívcentrumban 150 ilyen berendezés van, amely bárhonnan képes adatokat továbbítani az interneten a háziorvosnak vagy a klinikai orvosnak, akik azonnal látják, mi a teendő. Naponta 5-10 gyógyászati eszközt adnak ki, és minden második-harmadik alkalommal találnak a pácienseknél valamilyen eltérést. A vérnyomásmérő nagyságú készülék előnye, hogy kezelését bárki megtanulhatja, érzékelőit csak akkor kell a mellkasra helyezni, amikor jelentkeznek a tünetek.

– Olyan esetekben, amikor csak időszakosan vannak panaszok, vagy csak rövid ideig jelentkeznek a tünetek, nehéz felismerni, hogy mi okozza a problémát – magyarázza dr. Horváth Iván, a klinika igazgatóhelyettese. – Sajnos nagyon sok szívbetegséget ilyen tünetek kísérnek, emiatt sokszor előfordul, hogy már nem lehet megmenteni egy-egy életet. Viktor is egy ilyen készülékkel végezte otthonában az EKG-méréseket, így sikerült diagnosztizálni a problémát.

A műtétet dr. Simor Tamás, igazgatóhelyettes végezte, aki elmondta, katéteres rutinműtétet hajtottak végre, amelyet követően kevés a kockázati tényező. Ugyanakkor komoly betegségről van szó, amelynél a ritmuszavar mellett a további nehéz fizikai terhelés életveszélyes állapotot hozhat létre.

Az eszközt nemcsak sportolóknál használják sikerrel már egy éve Pécsett, hanem számos szívbeteg életét megmentette már, akár a betegség felismerése által, vagy az utógondozás keretében.

Egy hét lábadozás után újra sportolhat Viktor

Czifra Viktor három évvel ezelőtt érezte első alkalommal azt a furcsa érzést, amikor hevesebben kezdett verni a szíve edzések közben. Amikor megtudta, hogy kétféle gyógymód létezik a szívproblémájára, egy percig sem gondolkodott azon, hogy a katéteres műtétet válassza-e.

– Amennyiben a gyógyszerezés mellett döntök, akkor a sportot is abba kellett volna hagynom. A foci szinte az életem, a szinte azonnal eldöntöttem, hogy a műtétet választom. A beavatkozás után gyógyszerre sincs szükségem, illetve a sportolást is ott folytathatom, ahol abbahagytam. A mozgást sem korlátozták az orvosok, bármilyen tevékenységet végezhetek. Egy pillanatig sem féltem a beavatkozástól, tudtam, hogy itt jó helyen vagyok. A múlt hét elején feküdtem be a Szívcentrumba, összesen három napot töltöttem ott. Az első napon végeztek még egy utolsó vizsgálatot, majd másnap következett a műtét, harmadnap pedig hazaengedtek. Az orvosok azt mondták, hogy a sebek begyógyulását követően megkezdhetem a sportolást. Ez egy jó hetet jelentett volna, azonban a szüleim azt kérték, hogy legalább még ezen a héten legyek türelemmel. Megegyeztünk, hogy az edzéseket csak a jövő héten kezdem el. Ma utazom vissza Győrbe, ahol már nagyon várnak a társaim, akik végig szurkoltak értem.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!