Közélet

2010.10.06. 09:24

Meggyanúsították Szigetvár alpolgármesterét

Hivatali visszaéléssel gyanúsítja a rendőrség Rodek Gyulát, Szigetvár leköszönő ügyvezető alpolgármesterét a kisvárost érintő hulladékszállítási vitával összefüggésben.

Kaszás Endre

Az MTI értesülései nyomán nyilvánosságra került hír arról tájékoztat, hogy a rendőrség szerint a szabad demokrata városvezető hivatali helyzetével visszaélve, hatáskörét túllépve a helyi képviselő-testület döntésével szemben a közelmúltban nem a régi, hanem egy új szolgáltatóval kötött szerződést a hulladékszállításra.

A Dunántúli Napló korábban már tudósított a városban a hulladékszállítás körül kialakult kusza helyzetről. Még a nyár folyamán született jogerős bírósági döntés arról, hogy nem hatályos a helyi önkormányzat és a Dél-Kom Kft. között létrejött szerződés. Az ügyvivő alpolgármester ezért vis maior helyzetre hivatkozva – az adósságrendezési bizottság jóváhagyásával, ám a pénzügyi biztos ellenjegyzése nélkül, és a képviselő-testület álláspontjával ellentétesen – azonnal szerződést kötött a Terra Holdinggal.

Az ügy folyománya, hogy a Terra mellett a Dél-Kom is szolgáltat a városban, amire álláspontja szerint a város közszolgáltatási rendelete hatalmazza fel a céget. Más kérdés, hogy az adósságrendezés alatt álló önkormányzat egyik cégnek sem fizet.

Dr. Rodek Gyula kifogással élt a gyanúsítás ellen. Kihallgatása során azzal érvelt, hogy megítélése szerint törvényben előírt szolgáltatásról van szó, ezért az általa kötött megállapodásról csak tájékoztatási kötelezettsége volt a képviselők felé. Telefonon történt tegnapi első megkeresésünkkor egy későbbi visszahívást kért, de újabb hívásainkra már nem reagált.

Elszámoltatást kezdeményez az új polgármester

A szigetváriak Kolovics Jánost (Fidesz) választották polgármesternek. A rövidesen hivatalába lépő politikus megkeresésünkre elmondta, hogy belső vizsgálatokat, elszámoltatást kezdeményez minden zavaros ügyben, ami a közelmúltban történt. Köztudomású, hogy immár több mint egy esztendeje nincs nyugalom a kisváros önkormányzati vezetésében. Tavaly őszre tehető, hogy az önkormányzat egy képviselőcsoportja szembe fordult a várost akkor irányító, az idei év elején tragikus hirtelenséggel elhunyt Paizs József polgármesterrel. A képviselőcsoport több, a város gazdálkodását érintő téma mellett a hulladékgazdálkodás jogszerűségét vitatta – az ügyben azóta is több per zajlik –, és kezdeményezte egy új szolgáltatói pályázat kiírását.

Az ügyvivő alpolgármesteri teendőket eredetileg Kozma László (MSZP) vette volna át, ám ő később úgy tájékoztatott, hogy politikai ellenlábasai fenyegetésére lépett vissza ettől. Idén áprilisban már a másik alpolgármester, dr. Rodek Gyula ügyvivői tevékenysége idején mondták ki a város fizetésképtelenségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!