Közélet

2010.10.15. 19:58

Mohácsi tervek: híd, sztráda, kikötő

A képviselő-testület alakuló ülésén három alpolgármestert választottak, Szekó József polgármester pedig ismertette programját.

M. B.

A törvény változásából fakadóan Mohácson is jelentősen csökkent a képviselők száma, a testület pénteken tartott alakuló ülésén tizenegyen tehették le az esküt. A Fidesz-KDNP jelöltjei mind a nyolc egyéni választókerületben győztek, rajtuk kívül listáról a Jobbik két, az MSZP egy mandátumot szerzett. A város negyedik alkalommal megválasztott polgármestere, Szekó József az ülésen ismertette programját.

– A választók arról döntöttek, hogy folytassuk a több mint egy évtizede megkezdett, eredményes munkát. Úgy vélem, nem elég négy évben, hanem évtizedek távlatában kell gondolkodni. A tervek készen állnak – szögezte le.

Kifejtette, alapvető cél, hogy a város kiegyensúlyozott működtetését, az intézmények magas színvonalú feladatellátását fenntartsák, megőrizzék a település versenyképességét, és a foglalkoztatási helyzet javítása.

– Kezdeményezzük az autópálya mohácsi bekötését, a Duna-híd, és a szigetet feltáró út megépítését. Ehhez a kellő politikai támogatottság is megvan. Nincsenek olyan illúzióink, hogy egy-két éven belül megvalósuljanak, de az reális, hogy a beruházások ebben a ciklusban elkezdődjenek – jelentette ki.

Szólt arról is, a foglalkoztatást elősegítheti, ha a város logisztikai bázissá válik, ehhez a közforgalmú kikötő megépítése szükséges – ez ugyancsak szerepel a tervek között. Az elképzelések része a kistérséget is ellátó kórház fejlesztése, valamint a lakópark további bővítése.

– Költségvetésünknek mintegy harminc százalékát kitevő tartalékunk van, de nincs egyetlen olyan forint se, amiért ne kellene lehajolnunk. Négy év múlva ugyanolyan gazdasági helyzetben szeretném átadni a várost, amilyenben most van – mondta.

Az ülésen ismét alpolgármesterré választották Käszné Lebő Zsuzsannát, valamint „külsősként” Kovácsné Bodor Erikát, a polgármesteri kabinetiroda korábbi vezetőjét, és Lajdi Antalnét, aki ezt megelőzően évtizedeken át volt a képviselő-testület tagja.

Jobbik: nem kaptak helyet

Az alakuló ülés után a Jobbik képviselője, Polgár Károly hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy egyetlen helyet sem kaptak a bizottságokban. Elmondta, levelet kaptak Szekó Józseftől, amelyben az áll, „bármilyen együttműködésnek az a feltétele, hogy nyilvánosan határolódjanak el Németh Imrétől, akit a választáson jelöltként indítottak, illetve listájukon szerepeltettek. A Fidesz-KDNP mohácsi képviselői, és magam nem kívánunk olyan szervezettel együttműködni, amelynek a tagja sorozatosan gyalázkodó, mocskolódó kiadványokat jelentetett meg rólunk, alaptalanul feljelentget bennünket, és aki véleményünk szerint méltatlan arra, hogy a helyi demokratikus közéletben részt vegyen.”

Polgár Károly azt mondta, visszautasítják, hogy bárkit is kizárjanak a közéletből, „tisztességük, becsületük nem alku tárgya”. Cáfolta, hogy Németh Imre javára visszalépnének, azaz a Jobbik listáján harmadik helyen szerepelt jelölt nem lesz a testület tagja. Szekó József a Jobbik tájékoztatóját követően azt mondta, a kampányban azt ígérték, fenntartják a rendet, biztosítják a békés, nyugodt közéletet, s a választók nagyarányú támogatása erre kötelezi is őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!