Közélet

2010.10.14. 11:21

Olcsóbb közgyűlés Baranyában, régi-új vezetőkkel

Újra Hargitai János az elnöke és Horváth Zoltán az alelnöke a Baranya Megyei Közgyűlésnek, amely kevesebb bizottsággal és jelentős megtakarítással működik az új ciklusban.

M. B.

Először ült össze csütörtökön a választásokat követően a megyei közgyűlés: a törvény változásának betudhatóan a korábbi negyven helyett tizenkilenc képviselő foglalhatta el a helyét a Papnövelde utcai díszteremben.

Az abszolút többségben lévő Fidesz-KDNP-nek tizenkettő, az MSZP-nek három, a Jobbiknak kettő, az LMP-nek, és a Baranyai Emberekért Szövetségnek egy-egy képviselője van. Utóbbi két szervezet nem alakíthatott frakciót, mivel ahhoz legalább két képviselő szükséges.

A megbízólevelek átadása, és a képviselői eskü letétele után elnököt és alelnököt választott a közgyűlés. Egyhangú szavazással a kereszténydemokrata Hargitai János nyerte el az elnöki, míg Horváth Zoltán az alelnöki posztot, akárcsak az előző ciklusban.

– Tisztában vagyok az ország költségvetési kilátásaival, nincsenek illúzióim, a megyének sem fog több pénz jutni – vázolta a kilátásokat újraválasztását követően az elnök. – Tudtuk, hogy hatalmas terhet vállaltunk a beruházásokkal, például a Tudásközponttal, vagy az orfűi Aqupark építésével, de meg kellett ragadni a lehetőségeket.

Az előző ciklus örökségét számba véve kiemelte, a megyei kórház kikerült az intézményrendszerből, azonban adósságát ki kell fizetni. Hozzátette, mindenképpen szükség lesz az intézmények átalakítására is, olyan gazdálkodási formát kell találni számukra, ami önállóságukat nem csorbítja, de költséghatékonyabbá teszi őket.

– Saját működési rendünket is átalakítjuk – hangsúlyozta az elnök –, kevesebb bizottság, kevesebb taggal működik majd, a testületeknek döntési joguk is lesz egyes ügyekben, így a közgyűlésre kevesebb teher hárul. Ezzel a módosítással évente ötvenmillió forintot takarítunk meg.

Dr. Gulyás Emil, a szocialisták frakcióvezetője hozzászólásában kiemelte, normális ellenzéki szerepre készülnek, közreműködnek a megye pénzügyi helyzetének stabilizálásában. Megjegyezte azt is, a bizottsági helyek elosztását illetően „politikailag korrekt” ajánlatot kaptak, de később lesznek módosító javaslataik a testületek működését illetően.

Ezt követően a képviselők megszavazták az átalakítás tervét, az eddigi kilenccel szemben négy, három–hat tagból álló bizottságot alakítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!