Közélet

2010.10.17. 19:50

Pécsi munkaügyi perek: két eljárás folyamatban

Az elmúlt évek során Pécsett több elbocsátott intézmény-, és cégvezető is perre ment. Az ügyek a város szempontjából váltakozó sikerrel értek véget, illetve jelenleg is zajlanak.

M. B.

A múlt héten a Pécsi Ítélőtábla jogerős határozatában elutasította Mészáros András, a volt EKF-főigazgató negyvenmilliós kártérítési igényét a Pécs2010 Menedzsment Központtal szemben. A bíróság megállapítása szerint a munkáltatónak megrendült a bizalma Mészáros Andrásban, ez pedig önmagában alapos oknak tekinthető a megbízási szerződés felmondására, így a menedzsmentközpontnak nincs kártérítési felelőssége az ügyben.

– Természetesen teljes mértékben megfelel számunkra a döntés – mondta a Dunántúli Naplónak dr. Turi Attila, aki az alperest képviselte a perben. – Örülünk, hogy az általunk felsorakozatott bizonyítékokat javunkra értékelték. Bebizonyosodott, amit korábban is hangsúlyoztunk, hogy a volt főigazgatóval nem sikerült kitörni az EKF-et körülvevő negatív hírspirálból, s az is, hogy Mészáros András szinte mindenkivel konfliktusba keveredett, a művészeti igazgatóval, a művészeti tanácscsal, a polgármesteri kabinettel, és még az oktatási miniszterrel is, vagyis, hogy hiányzott belőle a kompromisszumkészség, ami az iránta való bizalom megrendüléséhez vezetett. Megdőlt az a Mészáros András által hangoztatott feltevés is, hogy valamiféle összeesküvés áldozata lett volna – hangsúlyozta az ügyvéd.

Az elmúlt évek során azonban rajta kívül több elbocsátott intézmény-, és cégvezető is perre ment. Varga Péter, a Pécs Holding 2009 nyarán menesztett igazgatójának ügyét a pécsi munkaügyi bíróság közelmúltban hozott első fokú határozatában úgy ítélte meg, hogy a pécsi közgyűlés jogellenesen szüntette meg vezetői munkaviszonyát.

A holding fellebbezett, ezért az eljárás másodfokon folytatódik. Zajlik a pécsi temetkezési vállalat volt vezetője, Rankasz Ernő kártérítési pere is. Őt 2009 őszén hívta vissza ügyvezetői tisztségéből a Pécs Holding Zrt., és rendkívüli felmondással megszüntette a munkaviszonyát. Az indoklás szerint a bizalmi állásban lévő vezető szándékosan megszegte együttműködési kötelezettségét. Rankasz Ernő egyévi illetményére tart igényt, a bíróság legutóbb temetői dolgozókat hallgatott meg tanúként.

Végkielégítés Petrichnek

Petrich Csaba, a Pécsi Temetkezési Vállalat másik egykori igazgatója viszont két pert is megnyert. Az első után többmilliós végkielégítést és kártérítést kellett számára fizetni – az önkormányzat nem tudta bizonyítani, hogy közgyűlési felmentéséről írásban is értesítették. A második kártérítési pert a város kezdeményezte, ám nyolcmilliós igényének csupán félmilliós nagyságrendben adott helyt a bíróság, mondván, az igazgató szolgálati gépkocsijában ennyi kárt okozott.

Kelemen és Kovács

Kelemen Lászlót, a PVV Zrt. volt vezetőjét közös megegyezéssel távolították el, ő negyvenmillió forinttal távozott. Ezt a városvezetés sikerként könyvelte el, hiszen a szerződés szerint nyolcvanmillió járt volna neki.

Kovács Gyulát, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra vezérigazgatóját nyolc hónap felmondási idővel és kéthavi végkielégítéssel menesztették 2008-ban. Ő jogerősen pert nyert a gyár ellen: plusz hathavi járandóságot kellett kifizetni részére.

Freivogel elbukta

Freivogel Gábort, az EKF építész igazgatóját 2007 nyarán mentette fel a közgyűlés. Ő 2010. december 31-ig tartott igényt 900 ezer forintos havi fizetésére és kártérítésre, összesen negyvenötmillióra, plusz járulékaira. Freivogel elbukta a kártérítési pert, ugyanis mint természetes személlyel kötöttek vele szerződést, ő pedig cégként perelt. Cégével azonban csak kétszer egy hónapra szerződtek, nem pedig 2010 végéig, így nem ítélték meg a kártérítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!