Közélet

2010.10.19. 09:24

Pláza-razzia: az iskolakerülőkre utaznak a rendőrök

Aki lebukik, annak ügye a jegyző elé kerül. Akár a családi pótlék is veszélybe kerülhet.

M. B.

Bár első látásra talán fel sem tűnik, hogy milyen sok tizenéves tölti napközben idejét iskola helyett másutt, például üzletekben, pályaudvarokon, szórakozóhelyeken, a jelenséget céltudatosan figyelve egyértelmű, hogy a közönség jelentős része az iskolások köréből kerül ki. Pécsett a belvárosban található bevásárlóközpont, az Árkád számít legnépszerűbbnek – a sok látnivaló mellett feltehetően azért is, mert fedett, és meleg van, így akár órákat el tudnak tölteni ott az iskola helyett. Akár délelőtt, akár kora délután mindig szép számmal találkozhatunk ücsörgő, nézelődő, beszélgető diákokkal.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A rendőrség már korábban is tartott ellenőrzéseket az Árkádban
[/caption]

A rendőrség már korábban is tartott ellenőrzéseket, kimondottan azzal a céllal, hogy kiszűrjék az iskola helyett plazázó gyerekeket, a jövőben azonban erre heti rendszerességgel kerül sor – erről kötött együttműködési megállapodást az üzletközpont és a megyei rendőr-főkapitányság.

Az ellenőrzések elsődleges célja nem a gyerekek „lefülelése”, hanem a megelőzés, vagyis az iskolakerülés visszaszorítása.

– Abban az esetben, ha valakiről beigazolódik, hogy a tanórák helyett tölti idejét a bevásárló-központban, a rendőrök értesítik a jegyzőt, aki megteszi a további lépéseket – mondta érdeklődésünkre Murai Ágnes, a Pécsi Városi Rendőrkapitányság sajtószóvivője.

Azon a korábban tartott ellenőrzésen, amelyre lapunk is elkísérhette a hatóság munkatársait, a gyakorlat az volt, hogy az iskolás korban lévő fiataloktól elkérték a személyi okmányaikat a civil ruhás rendőrök, majd arról érdeklődtek, miért nincsenek az iskolájukban. A magyarázatok tárháza bőséges volt: akadt, aki azt mondta, ma „elmaradt a tanítás”, más a „beteg vagyokkal” állt elő, sokan pedig lyukasórára hivatkoztak. Ezeket a magyarázatokat a rendőrök jelzését követően természetesen ellenőrizni lehet.

Megvonják a pótlékot

Az idei tanévtől kezdődően tíz óra igazolatlan mulasztást követően a jegyző értesíti erről a tényről a családot. Ha egy gyermek ötven órát hiányzik igazolatlanul, megvonják a szülőknek folyósított családi pótlékot. Amennyiben az adott család szegénységben él, azaz rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, akkor a pénz az önkormányzat által elkülönített számlára érkezik, amit a hozzájuk rendelt gondnok kezel, pontosabban ő vásárolja meg a család, illetve a gyermek számára szükséges élelmiszert, iskolaszert, egyebeket.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!