Közélet

2010.10.17. 17:49

Rangsor az egyetemekről: az élmezőnyben a pécsiek

Jól szerepelt a Pécsi Tudományegyetem több képzése is egy frissen megjelent szakmai felsőoktatási rangsorban: főként a jogi, a közgazdász, a kommunikációs és az orvosi képzés volt erős.

Nyaka Szabolcs (DN)

Nyugat-Európában és az USA-ban évtizedek óta természetes a különböző felsőoktatási egyetemi rangsorok megjelenése, pár éve nálunk is vannak ilyen listák. A Heti Válasz közéleti hetilap és a Central European Management Intelligence tanácsadó cég évek óta elkészíti rangsorát, amelynek különlegessége, hogy nemcsak a statisztikai adatokat (túljelentkezés, diák/tanár arány) veszik figyelembe, hanem azt is, mit ér a diploma. Kikérik a foglalkoztatók és fejvadászok véleményét, itt ötös skálán osztályozhatnak a szakemberek.

A Pécsi Tudományegyetem több képzése nagyot lépett előre tavalyhoz képest: a jogtudományi kar a tavalyi 7. helyről rögtön a dobogóra ugrott, mint az elemzés közli, főként a jogi irodák, bíróságok, közigazgatási szervek és vállalatok véleménye javult jelentősen a pécsi diplomáról, de a tanár/diák illetve a túljelentkezési mutató is sokkal jobb lett.

Ugyancsak nagyot lépett előre a pécsi bölcsészkar kommunikációs képzése, a tavalyi 10. hely után a harmadik lett idén a rangsorban. Mint az elemzés megjegyzi, a túljelentkezési arány illetve a foglalkoztatók és munkaerő-közvetítők megítélésének egységes javulása áll e jelenség mögött.

A közgazdasági kar is előbbre lépett, igaz, a képzés tavaly is a dobogón volt, idén viszont már második a Budapesti Corvinus Egyetem mögött. Itt a hatások kiegyenlítették egymást, a túljelentkezés terén enyhe visszaesés, viszont a tanár/diák arányban javulás következett be.

Érdekes az orvoskarok elemzése, a négy képzési központnál – Budapest, Szeged, Debrecen és Pécs – ugyanis nem állítottak fel rangsort, a kutatók véleménye szerint valamennyi intézmény egyformán magas színvonalú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!