Közélet

2010.10.11. 18:55

Százhatvanmilliós uniós segítség a fedélnélkülieknek

Új szállásokat alakítottak ki a hajléktalanok segítésére kapott uniós támogatásból. Már csak a házaspári szoba hiányzik.

Kozma Ferenc

A baranyai megyeszékhelyen évről-évre nő a hajléktalanok száma. Hajdu Krisztián, a Támasz Alapítvány szakmai vezetője döbbenetes adatot ismertetett hétfőn az ünnepélyes menedékhely-átadáson: amikor 1989-ben a hajléktalanok segítésére megalakultak, alig 50 embernek volt szüksége a melegedőre és a népkonyhára, 2008-ban már 866 ember fordult hozzájuk, tavaly pedig pontosan 1054 hajléktalanon segítettek. Az idén még több lesz.

Bár Hajdu szerint az is igaz, hogy minél jobb és sokrétűbb az ellátó szolgálat, nagyobb a segítő háló, annál több segítségre szoruló terem Pécsen. Igen ám, de az alapítvány és a hajléktalanokon segítő karitatív szervezetek – a Máltai Szeretetszolgálat, az Egyházmegyei Caritas – megalakulása nélkül, ma katasztrofális volna a helyzet. A Támasz évi 300 millió forintot költhet az utca embereire, és a télre készülőben nagyrészt uniós támogatásból 160 milliót tudtak fordítani az ápolóotthon és a férfiak éjjeli menedékének felújítására, bővítésére. Ezzel majdnem tökéletessé vált az infrastruktúra, hiszen van Pécsett férfi és női szállás, a betegeknek ápolási otthon, akadnak átmeneti szállások, melegedők, tudnak hol fürödni és mosni a fedél nélkül élők, van orvosi ellátás saját háziorvossal, főznek rájuk a népkonyhán, és négy fős utcai szociális szolgálat, igyekszik éjjel-nappal segíteni a szerencsétleneket. Egy dolog hiányzik ahhoz hogy tökéletes legyen az ellátó rendszer: nincs házaspári szállás, ahol az egymásra talált, egymást segítő párok másoktól elkülönítve hajthatnák párnára a fejüket.

Az említett beruházásokból arra futotta, hogy korszerű betegápoló otthona lett az alapítványnak, és megduplázódott a Gomba utcai éjjeli menedékhely alapterülete – ekként, ha dermesztő hidegek köszöntenek be, néhány pótmatraccal majdnem korátlanul növelhető a férőhely.

Koldulás a belvárosban, harsány viselkedés

A tegnapi avatóünnepség kapcsán felmerült a kérdés, hogy vajon mit szólnak a hajléktalanellátásban otthonosan mozgó szakemberek ahhoz, hogy Pécs belvárosából kitiltották a koldusokat? Mi a véleményük továbbá arról, hogy a Belügyminisztérium újabb rendeletet fontolgat a hajléktalanok miatt: tiltott lesz a közterületeken a szálláscsinálás, alvás. Hajdu Krisztián úgy véli, hogy az intézkedések nem a hajléktalanokkal szemben, hanem éppen érdekükben születtek, születnek.

Mert ha biztosított a szállás, az étkeztetés, mosás, egészségellátás stb., – mint ahogyan ez Pécsett már elérhető –, akkor nem fognak az utcán megfagyni, nem kapnak gyógyíthatatlan betegségeket. Ha van orvos és pszichológus, akkor az elesetteknek esélyük nyílik arra is, hogy visszailleszkedhessenek a társadalomba. Ezt az utat követik a hollandok, németek, svájciak. Meg kell értenie mindenkinek, hogy a közterület nem magánterület, nem a harsány, másokat zaklató viselkedés, megbotránkoztatás színtere.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!