Közélet

2010.10.13. 19:32

Ünnepi alakuló közgyűlés – vitákkal

Megtartotta alakuló ülését a választások után a pécsi közgyűlés, megválasztották az alpolgármestereket is. Az első ülést már viták kísérték.

Nyaka Szabolcs

Ünnepélyes keretek között kezdődött meg szerdán a pécsi közgyűlés alakuló ülése, a Kodály Gimnázium tanulói adtak műsort, majd lezajlott a megbízólevelek átadása, illetve az eskütétel. Ezután a napirend szerint a polgármesteri program ismertetése kezdődött. Páva Zsolt azt hangsúlyozta, ő hajlandó együttműködni mindenkivel, aki kész Pécsért dolgozni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Páva Zsolt esküt tett (fotó: Laufer László)
[/caption]

– De nem alkudozni küldtek a pécsiek – hívta fel a figyelmet Páva Zsolt. Közölte: ezután is számítanak a pécsiek javaslataira, véleményére. Nehéz, rengeteg munkával járó négy év következik, s elégedettek csak akkor lehetnek, ha a pécsiek is azok.

A jogszabályok szerint a képviselők döntöttek Páva Zsolt polgármesteri fizetéséről, havi 600 ezer forint illetmény mellett 180 ezer forint költségtérítés jár neki. Ezután viszont komoly vita kezdődött, miután Páva Zsolt bejelentette, Nagy Csabát és Csizi Pétert jelöli alpolgármesternek.

Gyimesi Gábor (Jobbik) közölte, nem tudják támogatni egyiküket sem, főállású alpolgármesterségük szerinte politikai álláshalmozás, hiszen országgyűlési képviselők is. Keresztes László Lóránt (LMP) azt kérdezte, megválasztásuk esetén lemondanak-e országgyűlési képviselőségükről, illetve ha nem, hány órát tudnak dolgozni kettős munkakörükben. Nyőgéri Lajos (MSZP) szerint heti három napot a parlamentben töltenek az alpolgármesterek.

Páva Zsolt közölte, szükség van olyan személyekre, akik a parlamentben a pécsi önkormányzat érdekeit is képviselik – így a polgármester szerint ez nem hátrány, hanem éppen előny. Nagy Csaba (Fidesz-KDNP) az ellenzéki felvetésekre azt válaszolta, nem igaz, hogy hetente három napot kellene tölteni a parlamentben, csak néhány olyan időszak van, amikor hasonló a helyzet. Az alpolgármesternek nincs hivatalos munkaideje, nincs szombat és vasárnap, van, hogy éjszaka is dolgoznak. Alaposan meg kell szervezni a munkát, de erről egyeztettek a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjével is. Végül a képviselők titkos szavazással döntöttek a két személyről: mindketten 20 igen voksot kaptak, Nagy Csaba ezen kívül 6 nem, 2 tartózkodás, Csizi Péter 7 nem, 1 tartózkodás mellett lett alpolgármester. Illetményük havi 550 ezer forint illetve 110 ezer forint költségtérítés.

Eskütétel a téren

Megtelt délután a Széchenyi tér, ugyanis Páva Zsolt polgármester – hasonlóan a tavaly tavaszi időközi voksoláshoz – nemcsak a közgyűlési díszteremben, hanem a városlakók előtt is letette esküjét. A megjelentekhez először Andrásfalvy Bertalan professzor, volt kultuszminiszter szólt, aki szerint bizalmat kell adni a városvezetésnek. Ez nem alázatot jelent, fogalmazott, ám a kritikus vélemények mellett a jót is meg kell mondani, hogy a vezetők érezzék, nincsenek egyedül.

Ezután Lantos Ferenc festőművész, Pécs díszpolgára olvasta elő az eskü szövegét Páva Zsolt polgármesternek. A városvezető beszédében azt mondta, az első szavak a választóknak járó köszönetnek szólnak. „Tavaly májusban szövetséget kötöttünk, mi pécsiek, most ez a szövetség még erősebb köztünk”, mondta. Beszédében utalt rá, eddig kisebbségben irányították Pécset, de most többsége van a jobboldalnak. Mint mondta, Pécs sikeres, „de még a munka elején járunk”, sok a teendő. Úgy fogalmazott, igazi rendszerváltozás kezdődik Magyarországon és Pécsett is.

A közgyűlésről élőben tudósítottunk - az eseményeket itt tekintheti át!

Tíz kisebbségi önkormányzat alakult meg Pécsett

Október 3-án nemcsak települési, hanem kisebbségi önkormányzati választásokat is tartottak. Ennek eredményeképp Pécsett tíz kisebbségi önkormányzat alakulhatott meg: bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, örmény, német, ruszin, szerb és ukrán önkormányzat. Mint dr. Leposa Marianna, a helyi választási bizottság elnöke elmondta, az örmény új önkormányzatnak számít, az előző ciklusban ennek a kisebbségnek nem volt képviselete. A kisebbségi önkormányzatok tagjai szintén a szerdai alakuló ülésen tették le az esküt, s vették át megbízólevelüket. Több kisebbség anyanyelvén mondta el az eskü szövegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!