Közélet

2010.10.13. 20:12

Választás után sem nyugszik a vajszlói darázsfészek

Elszabadultak az indulatok a Vajszlón a polgármester-választás kapcsán. Éjszakai telefonokról, ablakzörgetésről, kerékkiszúrásról beszélnek.

Hajdu Zs. (DN)

Eddig soha nem tapasztalt események tarkították az idei választási kampányt a településen, és két táborra szakadtak az itt élők. Többen arról beszéltek, hogy állandó félelemben élnek, mások összevesztek a szomszédjaikkal. A kialakult feszült helyzetet az október 3-i polgármester-választás sem oldotta meg. A megmérettetésen mindössze egyetlen szavazattal (418–417) Szabó Kornél Csaba kapott több voksot a választópolgároktól a korábbi polgármesterrel, Denke Valériával szemben. A választási bizottság megsemmisítette a választási eredményt, mert kilenc személytől nem kérték el a személyazonosító okmányaikat, az új szavazást október 30-án tartják meg.

Egymás ellen sorakozik fel a két szavazótábor

A községben látszólag mindenki teszi a megszokott dolgát, azonban ha szóba kerül a polgármester-választás vagy azonnal elhallgat mindenki, vagy pedig egyszerre kezdenek el kiabálni. Olyan hangos a falu, mintegy méhkas.

– Ilyen választás és kampányolás még soha nem volt ezen a településen – mondja egy érces hangú férfi. – Szó szerint egymás ellen fordult a két szavazótábor, már azt sem tudjuk, hogy kinek van igaza – szól közbe egy hölgy.

Többen állítják, halottak már éjszakai telefonokról, illetve ablakzörgetésről, sőt arról is, hogy az autógumikat kilyukasztják. – Még a szomszédomtól sem merem megkérdezni, hogy kire szavazott, mert csak veszekedés lesz belőle – mondja az idős úr. – A jegyzői fórumon szinte semmit nem értettem, mert állandóan kiabált valaki, alig tudtunk kijönni az összeverődött tömeg miatt.

„Számoljanak el mielőbb a település pénzével”

Szabó Kornél Csaba polgármesterjelölt lapunk kérdésére elmondta, mielőbb megoldást kell keresni az adósságállomány csökkentésére, a korábbi vezetés számoljon el a felvett hitelekről. Nem zárta ki a kormányzati segítség lehetőségét sem, mert véleménye szerint nincsenek tartalékai a településnek. – Megválasztásom esetén kidolgozunk egy csomagot az intézményrendszer karcsúsítására, illetve újraindítjuk a vejti révátkelőt. Ezzel az intézkedéssel megalapozhatnánk a község fejlesztését, bekapcsolódhatnánk az ország gazdasági keringésébe.

„Adottak a lehetőségek a munkahelyteremtéshez”

Denke Valéria már két ciklusban vezette a települést. – Az elmúlt négy évben egyre többet vont el a kormány a településektől, ennek ellenére igyekeztünk talpon maradni, erőn felül támogattuk a közintézményeket, komoly fejlesztéseket hajtottunk végre a községben, hogy rangot jelentsen itt élni. Természetesen ehhez hitelt kellett felvennünk, amelyről pontos elszámolást adtunk a Vajszlói Hírmondóban és a kampányfórumon is. Sajnálom, hogy a másik polgármesterjelölt nem kereste meg a jegyzőt és nem tájékozódott a hitelállományról. A jövőben a munkahelyteremtés a legfontosabb feladat, konkrét tárgyalásaim vannak vállalkozókkal és országgyűlési képviselőkkel, ezek eredményei idén novemberben már tapasztalhatók lesznek, ugyanakkor törekednünk kell az adósságállomány csökkentésére is, ezt önmagunkon kezdjük.

A feszült helyzetben alakuló testületi ülést tartanak csütörtök délután a településen, azonban egyelőre még a levezető elnök személye is bizonytalan. Egyetlen dolog tűnik biztosnak, nagy érdeklődés mellett tárgyalhatják a napirendi pontokat.

Címkék#Vajszló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!