Közélet

2010.10.10. 19:55

Választások után: sok ismert arc tűnik el

A választások után alaposan átalakultak a képviselő-testületek: polgármesterek, alpolgármester, korábbi bizottsági elnökök is búcsúznak a mandátumuktól. Több érintett ismert személyiséget szólaltattunk meg.

M. B. – Ny. Sz.

Az október 3-i önkormányzati választás alaposan átrajzolta Baranya politikai térképét: két városban hivatalban levő polgármester volt kénytelen búcsúzni a választók akaratából, máshol alpolgármester vagy éppen korábbi bizottsági elnök sem került be a testületbe. Igaz, nem mindenkiről a voksolók döntöttek. Voltak olyan politikai szereplők, képviselők, akik maguk határoztak úgy, hogy valamilyen okból nem is kívánnak már indulni az októberi megmérettetésen.

Szerkesztőségünk most több olyan személyt keresett meg, aki az elmúlt ciklusban – sőt többen még korábban is – meghatározója volt települése vezetésének, de most nem lesz képviselő.

------------------------------------------------------------------------
Ön szerint hiányozni fognak? Szavazzon a középső hasábban!
------------------------------------------------------------------------

Füredi Péter 2006-ban még az MDF színeiben Pécsett polgármesterjelöltként indult, később az önkormányzati bizottság elnöke volt. Idén a párt – amely mára jórészt eltűnt – nem is indított jelölteket, így ő sem szállt ringbe. Mint elmondta, mindig érdeklődött a közélet iránt, ez változatlanul megmarad. Jelenleg ügyvédként dolgozik, s a folyamatosság sem szakadt meg, hiszen munkáját képviselősége alatt sem szüneteltette.

Gonda Tibor hosszú évekig volt Pécs MSZP-s alpolgármestere, ám a mostani voksoláson az indulók között sem szerepelt. Mint mondta, turizmussal foglalkozó kisvállalkozásában dolgozik, cégét – területfejlesztésben szerzett tapasztalataira alapozva – pályázatíró tevékenységgel is kiegészíti. Civil szervezetekben tevékenykedik, s mint mondta, jelenleg nem tudja, a politikából való kivonulása végleges-e.

Juhász Istvánt 2006-ban még az MSZP lehetséges polgármesterjelöltjei között emlegették, később az MSZP-vel is szakított. Közölte, most nem kívánt „egy eleve eldöntött meccsbe” beszállni. Hisz abban, hogy fel lehet építeni egy új baloldali pártot, egy hiteles szervezetben szerepet is vállalna. Kérdésünkre, hogy ez akár a Szili Katalin által alapított Szociális Unió lehetne-e, azt válaszolta, semmit sem lehet kizárni.

Dévényi Sándor 1990 óta dolgozik a pécsi közgyűlésben, előbb külső szakértőként, majd 2002 óta képviselőként. Most nem indult, mint megjegyezte, az amerikai elnököt sem lehet nyolc év után megválasztani. Azt közölte, bár nem sikerült minden elképzelését megvalósítani, de a rendszerváltás után húsz évvel ideje, hogy a profik jöjjenek a politikába. A Kossuth-díjas építész szakmájában dolgozik tovább.

Bédy István, aki két évtizeden át vezette Harkányt, lapunknak elmondta, múlt hétfőtől kezdődően nyugdíjas, több időt szeretne családjával tölteni, mint korábban. Hozzátette, a megyei közgyűlésben képviselőként folytatja a munkát, valamint „környezete megerősítésére” is gondot fordít. Kifejtette, megítélése szerint az országos vezetés a vele lojális polgármesterekkel tud harmonikusan együttműködni.

Páva Zoltán, Komló volt polgármestere, korábbi országgyűlési képviselő felhagy a politikával. A kompenzációs listán szerzett komlói képviselői mandátumáról lemond. – Bántott, de elfogadom, hogy Komló népe így döntött. Folyamatban van a nyugdíjazásom, sokat szeretnék gyermekeimmel, unokáimmal lenni. Megemlítette, egy új, kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásba is belevágott.

Dr. Kunszt Márta 1994-óta volt tagja a pécsi közgyűlésnek, 2002 októberétől a kultúráért, az oktatásért, az egészségügyért felelős alpolgármesteri tisztet töltötte be, az elmúlt ciklusban a kulturális bizottság elnökeként is tevékenykedett, most nem került be a testületbe. – Az egyetemen folytatom oktatói tevékenységemet, a tanításra koncentrálok, szeptembertől újra teljes óraszámban tanítok – nyilatkozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!