Közélet

2010.10.03. 12:21

Vásárhelyről néz el messzire a 20 esztendős Látó folyóirat

A Pécsett a héten zajlott Review in Review, a közép-kelet-európai irodalmi folyóiratokat összefogó irodalmi konferencia gyik prominens vendége volt a marosvásárhelyi Látó.

M. K.

A pontosan 20 éves lap – az évszámból nem nehéz kitalálni: – a rendszerváltás terméke, nem véletlen tán, hogy első főszerkesztője az azóta romániai miniszterelnök-helyettessé előlépett Markó Béla (korábban alanyi költő) volt. De 20 év sok idő, a Látó, miközben rangos lappá küzdötte fel magát, néhány változáson ment át, legutóbb három éve. Ekkortól jegyzi a kiadványt a jeles költőként is ismert Kovács András Ferenc, olyan kollégák társaságában, mint Láng Zsolt, Szabó Róbert Csaba, Vida Gábor és „kihelyezett tagozatként” a kolozsvári Demény Péter.

A pécsi Látó-est alkalmával visszatekintés és előre gondolkodás is történt. Ami különössé teszi a Látót, hogy tisztán szépirodalmi lap, de ez azért nem zárja ki a határterületek megjelenítését sem, és kritikában odafigyelnek a színházi és koncertéletre is. Ami nem meglepő, ismerve az erdélyi és a román színházi világ színvonalát és sikereit, hogy a Látó minden évben e témának szenteli az összevont 8/9-es számát.

Amit tán tanulni is lehetne a Látót gondozó stábtól, az a jó értelemben vett marketing, amiben kifejezett sikereket könyvelhetnek el.

– Nagyon intenzíven fejlesztjük a honlapunkat – mesélte Szabó Róbert Csaba –, ami azt jelenti, hogy a megjelenéshez képest némi késéssel, de az egész lapszámot feltesszük a netre. És mint kiderült, ez nem hogy önmagunk „konkurenciája” lenne, hanem megsokszorozta a lap iránt érdeklődést.

Ezenkívül a Látó népszerű lett az írók körében is: egyre több magyarországi szerző küld számukra kéziratot, annak ellenére, hogy még mindig bonyolult például a honor kifizetése, de sokan ezt sem bánják, mert érzik, rangot jelent itt megjelenni.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!