Közélet

2010.10.14. 15:44

Veszélyes lószex: Romániából jöhet a halálos kór

Fertőző kevésvérűség terjed a lovak körében Magyarországon, a gyógyíthatatlan betegséget már Baranyában is kimutatták. A ló-AIDS néven is emlegetett kór Romániából kerülhetett be az országba.

K. E.

Korábban a megyénkben is találtak gyógyíthatatlan kevésvérűséggel fertőzött lovat, olyat, amilyenek most nagyobb számban fordulnak elő az ország keleti, délkeleti megyéiben.

– A hazánkban kötelezően előírt rendszeres szűréseken akadnak fenn a fertőzött állatok, amelyeket gyorsan el kell különíteni, és miután a betegség gyógyíthatatlan, a vágóhídra irányítani. Jelenleg nem tudok ilyen állatról a megyében – tájékoztatta lapunkat dr. Vass Péter kerületi állatorvos. Mint a szakember elmondta, a beteg lovak legtöbbször az állatokat megtámadó betegségek uniós melegágyának számító Romániából kerültek, illetve kerülnek Magyarországra, itt pedig továbbadják a betegséget.

– A kór fedeztetés esetén nemi úton, illetve az állat vérével – például harapás során – terjedhet. Utóbbi kapcsán arra is figyelni kell, hogy egy tűvel csak egy állatot oltsanak az állatorvosok – mondta dr. Vass Péter.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy lóról lóra terjedő betegség lévén a kór emberre nem veszélyes. Mivel Romániában járványszerűen terjed a lófélékre veszélyes kevésvérűség, ezért az Európai Unió néhány hónapja ismét megszigorította a keleti szomszédunkból érkező lovak szállítását. Ami Baranyát illeti, a megyébe nem csak importtal érkezhetett beteg állat – a román piac az olcsósága miatt igen népszerű –, hanem más megyében végzett fedeztetés során is felütheti a fejét a betegség.

Megyénkben a sokáig tartó csökkenés után 1000-1300 között beállt a lovak száma. Igavonásra vagy haszonállatként egyre kevesebben tartják a négylábút, inkább idegenforgalmi célra vagy hobbiállatként. Áruk a nyolcvan-százezertől a több százezer forintig terjedhet.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!