Közélet

2010.12.17. 07:14

Orgonát ajándékoz Pécsnek egy gyászoló család

A Kodály Központ avatóünnepségéhez kapcsolódó legnagyobb horderejű bejelentés nem a miniszterektől, nagykövetektől, polgármesterektől, hanem egy pécsi magánszemélytől származik.

Mészáros B. E. (DN), bama.hu

Scheffer Ferenc vendéglátó-ipari vállalkozó, a Kikelet Szálló vezetője bejelentette, hogy a közelmúltban elhunyt fiuk emlékére feleségével közösen önerőből megépíttetik a Kodály Központ hangversenytermének hiányzó orgonáját. A hangszer a szakértői becslések szerint mintegy 200 millió forintba kerül.
– A fiam még életében azt tervezte, hogy ha egyszer lesz egy kis tőkéje, akkor létrehoz egy olyan alapítványt, ami segít az embereken. Ő sajnos húszesztendősen itt hagyott bennünket a nyáron, ezért a feleségem és én úgy gondoltuk, megvalósítjuk az elképzelését – mondta Scheffer Ferenc, aki most a párjával minden vagyonát arra áldozza, hogy orgonát építsen Péter fia emlékére a csütörtökön átadott pécsi Kodály Központban.

Eleinte arra gondoltak, hogy erdei utat vagy pihenőparkot hozatnak rendbe a Mecsekben, mert mindenképpen a városhoz kötődő maradandó, közhasznú értéket akartak létrehozni.

– Aztán kiderült, hogy az új koncertközpontban nem futja orgonára, így hát utánaszámoltunk, hogy tudunk-e segíteni. Végül is eladjuk minden vagyonunkat, a házunkat, a kertünket, minden önálló ingatlanunkat, bor- és Zsolnay-gyűjteményünket, nyugdíjaséveinkre pedig egy szerényebb helyre költözünk, de a kalkulációnk szerint ebből a pénzből már megépülhet a hangversenyterem új orgonája. Nem is akármilyen!

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Számoltak az orgonával - a koncertterem eredeti tervében szerepelt a monumentális hangszer
[/caption]

A legjobb svájci gyártóval vettük fel a kapcsolatot, és bevonjuk a pécsi Angster céget is, a munkákat pedig Szamosi Szabolcs, a Pécsi Bazilika orgonaművésze koordinálja. Kétévnyi folyamatos építkezést jelent mindez, de az ország legimpozánsabb orgonája születik meg, napjaink legkorszerűbb technikájával és legjobb hangminőségével. Úgy hisszük, ezzel eleget teszünk fiunk akaratának, abban bízva, hogy ezt a különleges értéket megőrzi a város, tisztelni fogják a pécsi polgárok, és száz év múlva is Scheffer Péter nevét viseli majd a csodálatos hangszer – tette hozzá Scheffer Ferenc.

Emlékhangversenyt és emléktáblát kérnek cserébe

Orgonája azért nincs jelenleg a Kodály Központnak, mert az építkezés során keletkezett pluszköltségeket úgy biztosították, hogy kispórolták a koncertteremből ezt a monumentális hangszert – ami az akkori tervek szerint 200 millió forintba került volna.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kész koncertterem az orgona nélkül - a beépítésre megvan a hely (fotó: Kodály Központ)
[/caption]

A Scheffer család sem pénzt ígér, hanem a hiányzó orgona megépíttetését. Cserébe annyit kérnek, hogy a hangversenyteremben, vagy az előterében helyezzenek el egy jól látható emléktáblát ezzel a felirattal: „Az orgonát Scheffer Ferenc és felesége, Scheffer Ferencné Krémer Zsuzsanna állíttatta fiuk, Scheffer Péter emlékére”. Kérik továbbá, hogy a hangszert nevezzék Scheffer Péter Emlékorgonának, és minden esztendő augusztus 4-én, fiuk születésnapján rendezzenek egy orgonakoncertet Scheffer Péter emlékhangverseny címmel.
A közgyűlés csütörtöki üléséen elfogadta a család feltételeit.

Tragikus haláleset egy vakbélgyulladás miatt

A hangszer névadója, Scheffer Péter 2010 júliusában hunyt el húszévesen egy későn felismert perforált vakbélgyulladás következtében. A tragikus haláleset miatt fegyelmi eljárás indult a klinikán, a rendőrség is nyomozást folytat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!