Közélet

2010.12.07. 11:57

Törvényességi hibákat is feltárt a Számvevőszék

Több hibát is vétett a pécsi főjegyző a 2007-2009-es időszakban - derül ki a kedden nyilvánosságra hozott Állami Számvevőszék jelentéséből.

B. A.

Hónapokon keresztül tartott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) átfogó vizsgálata, mellyel Pécs város 2007 és 2010 közötti gazdálkodását ellenőrizték. A vizsgálat összefoglaló jelentését mutatták be a városházán. Az önkormányzat közlése szerint korábban, a vagyongazdálkodás során a törvényességet és a szabályszerűséget több esetben sem biztosították Pécsett.

Páva Zsolt polgármester elmondta: külön kérelmezték az ÁSZ-nál, hogy a szokásos, nagyobb vizsgált témák mellett több más ügy áttekintésére is térjenek ki a Számvevőszék ellenőrei, ám sajnos ezek egy része elmaradt. Köztük volt pedig a pogányi reptér, az Expo Center építésének vagy a pécsi fizetőparkolás szerződéseinek ügye is. A polgármester sajnálta, hogy erre nem kerülhetett sor, s úgy vélte, az ÁSZ ezt a jövőben sem fogja vizsgálni.

Azt is nehezményezte Páva Zsolt, hogy az előzetes, augusztus közepére elkészült jelentésre küldött, 25 pontba foglalt pécsi észrevételeket, kifogásokat egytől egyig elutasította az ÁSZ.

Sepsey Tamás, a szervezet főigazgató-helyettese a jelentéssel kapcsolatban tartott összegzésében kitért arra is, hogy Pécsett, és úgy általában Magyarországon aggasztó az önkormányzati hitelállományok alakulása. Nem tudni, egyes települések hogyan lesznek képesek visszafizetni kölcsöneiket. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy Pécs speciális helyzetben van, mert itt több nagy, jelentős fejlesztés valósult meg hitelből, gondolva itt az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó, illetve a Sopianae-terv fejlesztésekre.

A főjegyző elleni fegyelmi eljárásra biztatnak

Több helyen említi a jelentés dr. Papp Judit, Pécs címzetes főjegyzője felelősségét. Azt is írják, hogy a polgármesternek javasolnia kellene a közgyűlés felé, hogy indítsanak fegyelmi eljárást a főjegyző ellen. Megjegyezzük: annak vége felmentés is lehet. Páva Zsolt polgármester közölte, a pénzügyi bizottság megtárgyalja majd a jelentésben tett felvetéseket. Úgy tudjuk, az ÁSZ a főjegyzővel szemben apróbb, súlytalan dolgokat kifogásolt, ezek után kérte a vizsgálatot. A pécsi MSZP tegnapi közleményében azt írta, tiltakoznak az ellen, hogy mondvacsinált, az önkormányzatnak kárt nem okozó indokok alapján távolítsák el Pécs jegyzőjét. Megkerestük a főjegyzőt, de azt mondta, nem kíván reagálni az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!