Közélet

2011.01.06. 11:52

25 millió jár az elküldött igazgatónak

Másodfokon is pert nyert Varga Péter, a pécsi vagyonkezelő volt vezérigazgatója a Pécs Holding Zrt. ellen.

DN

A másodfokú bíróság is helyben hagyta a korábbi határozatot, amely szerint jogellenes módon mentették fel a pécsi vagyonkezelő társaság vezetői posztjáról Varga Pétert. Az ítélet értelmében a Pécs Holding Zrt.-nek egy évi munkabérét, azaz 25 millió 440 ezer forintot kell fizetnie.

A dr. Tolnai Ildikó által vezetett háromfős bírói tanács a legfőbb pontokban helybenhagyta az elsőfokú, Munkaügyi Bíróság ítéletét. Abban megváltoztatta, hogy az államnak fizetett maximális, 900 ezer forintos illeték megfizetése nem egyedül a részben pervesztes alperest, a Pécs Holdingot terheli, hanem a csak részben nyertes felperest, Varga Pétert is. A Megyei Bíróság az ítélet indoklásában kitért arra, hogy Varga Péter ugyan nem kellő gondossággal járt el a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. buszparkjának kiszervezésével kapcsolatosan – és ennek következtében nem tájékoztatta Pécs város vezetését és a pécsi közgyűlést sem –, de ez nem szolgáltatott kellő jogalapot a rendkívüli felmondásra. Miután határozott idejű, még több mint egy évig élő munkaszerződése volt 2009 nyarán, amikor a pécsi közgyűlés azonnali és rendkívüli módon felmentette pozíciójából, megjár neki egy évi elmaradt munkabére.

A volt vezérigazgató a tárgyalás után lapunknak elmondta, a prémium ki nem fizetését nem tartja jogosnak, mert ő teljesítette a neki kiírt célokat. Arra, hogy a végkielégítések után járó 98 százalékos különadó hatálya alá tartozhat-e a most megítélt öszszeg, azt mondta, ők úgy vélik, ez kártérítés volt, ezért ugyanúgy kell majd adózni utána, mintha rendes munkabér lenne. Dr. Molnár Péter, a Pécs Holding nevében eljáró ügyvéd azt mondja, arról, hogy nyújtanak-e be felülvizsgálati kérelmet, a vezetőséggel egyeztetnek. Szerinte ugyanakkor a munkaviszony jogellenes megszüntetése jogkövetkezményeként kifizetett elmaradt munkabér a különadó hatálya alá tartozik.

Varga Pétert Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt kezdeményezésére 2009 július 16-án menesztette a város közgyűlése. A polgármester akkor úgy vélte, Varga Pétert felelősség terheli a pécsi buszbotrány ügyében. A vezetőtől rendkívüli felmondással váltak meg, a lépéshez Pécs gazdasági átvilágításainak eredménye is hozzájárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!