Közélet

2011.01.28. 10:26

Egyhangú döntések sora a pécsi közgyűlésben

A legtöbb előterjesztést szinte vita nélkül fogadták el a csütörtöki közgyűlésben. Döntöttek a távhődíjról, a kultúra városa címről, a PNSZ-ről és szavaztak az Expo Center ügyében is.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Csütörtökön először ülésezett 2011-ben Pécs közgyűlése. Az év csendes vitákkal és néhány fontos döntéssel indult. Szinte minden előterjesztés könnyen átment, köszönhetően a jelentős többséggel bíró kormányoldali koalíció szavazatainak.

----------------------------------------------------------------------------
A közgyűlést élőben közvetítettük - itt tekintheti át a történteket!
----------------------------------------------------------------------------

Bólintás a távhődíj-emelésre

Egy átlagos pécsi panellakás esetében évi 6 ezer forinttal többe kerül 2011-ben a távfűtés a nettó 3,4 százalékos díjemelés következtében, miután a közgyűlés megerősítette decemberi határozatát.

Az újabb szavazásra amiatt volt szükség, mert a Magyar Energia Hivatal jóváhagyó hozzájárulása csak nemrég érkezett meg. Ők is rábólintottak az emelésre, amely a városvezetés szerint azért kedvező, mert a piaci változások 10 százalékos drágítást indokoltak volna.

„Pécs a kultúra városa”

Új díjat alapított a pécsi közgyűlés, Pécs Város Kulturális Nagydíját, amelyet ezentúl minden évben január 27-én adományoznak majd olyan jeles élő vagy elhunyt személyeknek vagy csoportoknak, akik öregbítik Pécs hírnevét a kultúra területén. Azért január 27-e lesz az átadás napja, mert ekkor alapították a díjat.

Megszavazták dr. Páva Zsolt polgármester előterjesztését is, miszerint kezdeményezzék a „Pécs a kultúra városa” jelmondat védjegyoltalomba vételét.

----------------------------------------------------------------------------
A közgyűlésen megszavazták, majd be is mutatták a PNSZ új igazgatóját Rázga Miklóst. Az új vezetővel készült interjúnkat itt olvashatja!
----------------------------------------------------------------------------

Vetített a polgármester

Összességében sikeres volt a pécsi EKF-program, amelyben nagy szerep jutott az utolsó egy-másfél évben tett erőfeszítéseknek – ez volt a lényege dr. Páva Zsolt, közgyűlésen tartott kivetítéses előadásának.

A polgármester egy új felmérés eredményét is ismertette. Az EKF-programnak köszönhetően több mint 900 ezer látogató járt Pécsett, 52 országból jöttek fellépők és vendégek, s a közvélemény-kutatásban a pécsiek 52 százaléka mondta azt, hogy sikeres volt az EKF-év.

A KIPSZER pénzét másodszorra szavazták meg

Csupán a pécsi Expo Center fővállalkozójának, a KIPSZER Zrt.-nek kötelezően fizetendő pénzről döntöttek nehezen. Az első szavazáson jelenlévő tizennégy fideszes képviselő igenje nem volt elégséges a minősített többséghez. Nem sokkal később rövid technikai szünetet tartottak, vélhetően ekkor győzték meg az Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetőjét, és egyben a Fidesz országgyűlési képviselőjét, Kővári Jánost is a tervezet támogatásáról. Kővári néhány fideszes képviselővel vonult el egyeztetni. Az ellenzéki pártok képviselőihez hasonlóan ugyanis az ÖPE tagjai is tartózkodtak.

A hátralévő néhány napirendi pontot a levezető elnöki posztot betöltő Csizi Péter alpolgármester lendületesen levezényelte, majd újra szavazásra bocsátották az előterjesztést. Ekkor már az ÖPE igen szavazataival ki is pipálhatták az expós ügyet.

Mint azt a Dunántúli Napló megírta, a Pécsi Ítélőtábla tavasszal kötelezte az Expo Center munkálatait irányító Pécsi Rendezvényszervező Kft.-t, hogy – kamatokkal együtt – 410 millió forintot fizessen meg a fővállalkozó KIPSZER Zrt.-nek, elmaradt vállalkozói díj címén.
A csütörtöki döntés lényege, hogy a pénzt a Pécs Holdingnak kell előteremtenie, amelyet a város biztosít számára 300 milliós tagi kölcsön, és két pécsi ingatlan, egy telek és egy panzió felajánlásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!