Közélet

2011.01.12. 22:39

Pécs Lexikon: nagy mű, kis szépséghibákkal

Egyedülálló vállalkozás eredményeként kerülhetett a boltokba 2010 karácsonya előtt a Pécs Lexikon. A kétségtelenül tiszteletet érdemlő első kiadással kapcsolatban azonban kritikák is megfogalmazódtak.

Babos Attila

– Biztosak voltunk benne a kezdetektől, hogy nem lehet teljes, mindenki megelégedésére szóló munkát végezni. Elismerem, vannak, lehetnek, nem is kevesen, akik kimaradtak a kiadványból, pedig helyük lehetett volna – mondta dr. Romváry Ferenc, a karácsony előtt a boltokba került Pécs lexikon főszerkesztője.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Önt érdekli-e a Pécs Lexikon?
------------------------------------------------------------------------

– Az nyújthat némi vigaszt, hogy annak idején a Pallas és a Révai lexikonok szerkesztőit is bírálták hasonló okokból. Lehetőségeink azonban most csupán erre a 4700 szócikkre szóltak – közölte a művészettörténész, muzeológus, aki több mint 600 szócikket is jegyez, és hét szakterület szerkesztői feladatait is vállalta.

Amiatt kerestük Romváry Ferencet, mert többen – olyanok is, akik neve olvasható a lexikonban –, lapunkhoz fordultak, mondván, sokan kimaradtak, akiknek ott lenne a helyük, s bizony hibák is olvashatóak benne. A hiányosságok alapja a bírálók szerint az, hogy megváltozott a kezdeti szempontrendszer.

Míg kezdetben csak az elhunytak, majd a 60 év felettiek kerülhettek be a kiadványba, később azok is, akik nincsenek 60 évesek ugyan, de jelentős életművük van (balettosokra, sportolókra eleve nem vonatkozik az életkori határ). Márpedig a Pécs lexikon kiindulási alap lesz ettől kezdve a kutatók, Péccsel foglalkozók számára.

Romváry Ferenc hangsúlyozta: elsősorban vagy kizárólagosan mindenki szívből és szakmai elhivatottságból dolgozott. Mindemellett megtisztelő számára, hogy ennyi embert foglalkoztat a lexikon, a kiegészítési, javítási javaslatoknak hasznát veszik a második kiadásnál.

„Erkölcsileg nincs alapja senkinek a támadásra”

– Emberfeletti munkában, rendkívüli összefogással született meg a lexikon, melyhez sokak áldozatos munkájára volt szükség – jelentette ki dr. Síkfői Tamás, a Dél-dunántúli Kulturális Ipari Klaszter, a Baranya Megyei Levéltár és egy pécsi reklámügynökség részvételével a Pécs lexikon összeállítására alakult konzorcium elnöke.

– Még ha szakmailag lehet is alapja egyes támadásoknak, erkölcsileg bizonyosan nem, hisz a Pécs lexikon szerkesztése nyitott volt. Bárki írhatott szócikket, hozzátehetett a készülő munkához, tehetett javaslatokat arra, ki vagy mi kerüljön be a kiadványba. Azt is tudni kell, hogy a Pécs lexikon nem névlexikon, így túlnyomórészt nem személyekről közöl ismertetőt. Természetesen örülünk minden jó szándékú utólagos kritikának is – tette hozzá. Kérdésünkre, hogy nem kellett volna esetleg elhalasztani a megjelenést egy teljesebb munka reményében, úgy válaszolt, a program alulról szerveződött, így lehetőségeik szűkösek voltak, és biztos abban, hogy egy későbbre halasztott megjelenéssel sem lett volna könnyebb dolguk.

Lesz második kiadás

Bizonyosan lesz második, javított kiadása is a Pécs lexikonnak, valószínűleg két éven belül, ám elképzelhető, hogy előtte egy szűkített tartalmú, angol nyelvű kiadást is megjelentetnek – hangsúlyozta Síkfői Tamás. Mindkettő szerepel a terveik között, a megjelenés sorrendje még nincs eldöntve. Egy harmadik, talán a lexikonnal kapcsolatban egy időre az utolsó nagy projekt az úgynevezett e-könyv formátumban való megjelenítés. A kiadványt elektronikus formában is kiadják majd, feltehetően öt éven belül.

A Pécs lexikon számokban

- A Pécs lexikon első kiadása 3000, sorszámozott példányban készült.
- A 2 kötetes, 1050 oldalas kiadvány ára 24990 forint.
- Az exkluzív, bőrkötéses kiadásból 400 példány készült, ára 74000 forint.
- A lexikon 4700 szócikket tartalmaz, amelyet 2500 illusztrációval egészítettek ki.
- A kiadványt 4 tagú szerkesztőbizottság, 9 szerkesztő készítette, s több mint 100-an írtak szócikket.
- A 110 millió forintos költségből csupán 5 millió forint a támogatás, a többit jórészt szponzorációból, felajánlásokból teremtették elő.
- A pécsi városlexikon terve az 1980-as évekre nyúlik vissza, ám az csak 2005-ben vesz új lendületet.
- Áttörést 2007 jelentett, amikor is a programhoz társult a Dél-dunántúli Kulturális Ipari Klaszter.
- Magyarországon eddig egy városlexikon jelent meg, a Budapest lexikon, 1973-ban.
- A Pécs lexikon a 2000 éves város természetrajzát, történelmét, gazdaságát, kultúráját, neves személyeit, szervezeteit, épített környezetét, művészetét mutatja be.

Mindenki pénzéhez jut

A lexikonnak eredetileg 2010 tavaszára kellett volna elkészülnie, ehelyett csak nem sokkal karácsony előtt, decemberben került ki a nyomdából. Emiatt – azok közül, akiknek jár –, nem mindenki kapta meg a december végi határidőre a tiszteletdíját, ám hamarosan ez a kérdés is rendeződni fog. Azt is meg kell említeni, hogy nagyon sokan minden ellenszolgáltatás nélkül dolgoztak három évig. Külön sikernek mondható, hogy a december 10-én kiadott, háromezres példányszámú lexikon fele már el is kelt.

Kérdések a főszerkesztőhöz

- Szerepel a kiadványban Toller László, Tasnádi Péter és Páva Zsolt is, Krippl Zoltán, Pécs 1990 és 1994 közötti, első polgármestere azonban nem. Véletlenül maradt ki?

- A cím önmagában nem biztosít belépést a lexikonba, mindenki csak az érdemei szerint kerülhet be, ez különösen igaz az élő, 60 év alattiakra.

- A 25 emeletest toronyházként, a 17 emeletest Magasházként találjuk. Nem tudok pécsiről, aki így ismerné őket. Ez a hivatalos nevük?

- A számokkal kezdődő címszavakra kevés helyünk volt. Mi ismerjük toronyházként is a 25, Magasházként a 17 emeletest.

- Nem találtuk a Pécs2010 Menedzsment Központot. Az Európa Centrum Kht.-t igen, de arról nincs szó, hogy az a Pécs2010 elődje volt, sőt úgy tűnik, mintha még ma is működne. Nem hiba a mellőzésük?

- Az a hiba, hogy az EC Kft. benne van. Miért kellett volna bármelyiknek is szerepelnie?

- Vannak többen, akik 60 év alattiak ugyan, de sokan furcsállják, hogy kimaradtak. Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti igazgatója, Ágoston Zoltán, aki 1999 óta a Jelenkor főszerkesztője, Méhes Károly író, aki sok érdeme mellett az Európai Kulturális Parlament tagja, Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész, Schönberger András rabbi, aki 16 éve az egyik történelmi egyház vezetője Pécsett. Takáts József eszmetörténész, az EKF-pályázat írója, akit a Magyar Köztársasági Ezüst érdemkeresztjével is kitüntettek. Nem érdemeltek volna önálló szócikket?

- Egy ésszerű határt meg kellett húzni, ez volt a 60 éves kor és a különleges életpálya. A felsoroltak közül többen később bekerülhetnek majd egy következő kiadásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!