Közélet

2011.02.04. 08:48

Folytatódott az egyetemi lövöldöző pere: G. Ákos édesanyja is vallomást tett

Folytatódott G. Ákos pere: meghallgatták az egyetemi lövöldöző anyját és levetítették a biztonsági kamerák felvételeit is.

B.A., bama.hu

12:05 - Áprilisban folytatódik a tárgyalás

Berekesztették a tárgyalást, a még szükséges bizonyításkiegészítés hiánya miatt. A következő tárgyalás április hatodikán, szerdán lesz, reggeli 8:40-es kezdéssel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kiemelt biztonsági intézkedések mellett zajlik G. Ákos pere Pécsen (fotó: Löffler Péter, Dunántúli Napló)
[/caption]

11:51 - G. Ákos bejelentését is lejátszották

„- Lövöldözés volt az egyetemen.
- Tudunk már róla.
- De én vagyok az elkövető!”

Most a rendőrségi helyszínelők videofelvételeit vetítik, a vádlott is nézi a képsorokat, ám minden egyes alkalommal, amikor a földön fekvő, elhunyt kaposvári fiút, D. Miklóst mutatják, elfordítja a fejét.

11:35 - Videó: egy perc alatt végzett G. Ákos

A kamerák felvételei szerint G. Ákos két alkalommal ment ki a teremből. Az első alkalommal azonban nem ment el a mosdóba, csak táskájával kiment a folyosóra. A második alkalommal - szintén táskával - már bement a mosdóba, ahonnan 20 másodperccel később kinézett. Előbb csak a fejét dugta ki az ajtón, majd feltartott fegyverrel a kezében lépett ki a mosdóból. Azonnal a szemben lévő terem ajtajához lépett, egy pillanatra ekkor leengedte a fegyvert. G. Ákos nem sok időt töltött a tanteremben - a kamera időkódja szerint alig több mint fél perccel azután már el is hagyta a tragédia helyszínét, hogy felfegyverkezve kilépett a mosdóból. A felvételek szerint G. Ákos nyugodtan, lassan lépkedve távozott a lövöldözés után.

A kamerafelvételek után a rendőrségi telefonok hangfelvételeit kezdik el lejátszani.

10:46 - Levetítik a biztonsági kamerák képeit

A tanúk meghallgatása véget ért. Ezt követően a bíró a szakértői eljárási díjakról tájékoztatta a hallgatóságot.

Most a biztonsági kamerák felvételeit vetítik. Kérdéses volt, hogy a vetítés sajtónyilvános lesz-e, és részben az lett: kép- és videófelvételeket ugyan nem lehet készíteni, de az újságírók bent maradhatnak a tárgyalóteremben.

10: 40 - Véget ért az anya vallomása 

Dr. R. Éva a következő tanú, ideggyógyász szakfőorvos. Őnála járt korábban több alkalommal is a vádlott. A fiúnak 135-ös volt az IQ-ja. Hirtelen fellépő és elmúló rosszullétek jelentkeztek nála, izzadt, melege lett, hevesen vert a szive. Igaz, napi nyolc kávét ivott ekkoriban. Apja tengerésztiszt, aki sokat van távol tőle, anyja és apja is felsőfokú végzettségű. Szerelmes még nem volt, baratnője sem volt. Istenfélő, és túlteljesítő típus.

Próbáljon önmaga lenni, ne akarjon megfelelni mindenáron másoknak, ez volt a szakember tanácsa. Gyógyszeres kezelést nem javasolt ekkor már, mert nem voltak pánikreakciói.

Nem jegyzetel a vádlott 

Ma nem jegyzetel G. Ákos, úgy emlészünk, nem is kérdezett rá arra a bíró, hogy kér-e papírt, ceruzát. G. Ákos ismét három BV-őr és két álarcos rendőr gyűrűjében ül. A két mellette ülő őr ugyanaz a két férfi, aki korábban is így vigyázta.

10:24 - Másnap sportorvoshoz ment volna

Dr. Papp Gabor ügyvéd kérdésére az anya azt mondta, hogy a fia a tragédia másnapján sportorvoshoz ment volna délután egy órára, és valamit megjavíttatni a motorján, emiatt pénzt kért.

Megérezte a bajt

Megmagyarázhatatlan az anya szamára, hogy megérzte a tragédia napján, hogy baj lesz.

10:15 - Az anya kevésbé ellenezte a fegyvert

Amikor a fiú azzal ment haza, hogy lőni szeretne, nem örült neki, borsozott a háta az ötlettől, de azt mondta, ez legalább érdekli, társaságba jár majd, és nem ül otthon egyedül egész nap. A férje viszont magán kívül volt az ötlettől, ellenezte nagyon, mert egy volt katonatársa a szeme előtt lőtte agyon magat.  A fiút gyerekkora óta érdekelték a fegyverek, anyai dédapja puskaműves volt, nagyapja is tanult mellette e szakmáról, tartottak is otthon fegyvert.

10:10 - Nehezen viselte a betegséget 

Tüdőtágulata volt Ákosnak, ha beteg lett, nem 2-3 napig volt beteg mint más fiatalok, hanem 10-12 napig.

Az élet nem ér semmit

Nem csak a túlzott fürdés miatt vitte orvoshoz Ákost, de azért is, mert a nagynénjével a 15 éves gimnazista arról beszélt egy órán keresztül, hogy az élet nem ér semmit.

10:03 - A szülőknek újra kellett kezdeniük
 
Az édesanya arról is beszélt, hogy ő pécsi születésű volt, a férje azonban a délvidékről származott. A háború miatt elveszítettek mindenüket, a házukat, így visszaköltöztek Pécsre, az apa pedig újra hajózni kezdett, hogy biztosítsa a család megélhetését.
 
G. Ákost nem érdekelték a mai lányok
 
Beszélgettek Ákossal arról is, hogy tetszik-e neki valamelyik lány az egyetemen. Ő viszont azt mondta, hogy a mai lányok közt csak kevés a tisztességes, a legtöbb csak a pénzre megy rá, emiatt őt nem érdeklik igazán a lányok, s inkább csak építgeti a saját jövőjét.

09:57 - Kamerát sejtett a légkondícionálóban
 
Felidézett egy esetet, amikor a negyven fokos melegben bezárkózott Ákos, ablakot nem nyitott, lesötétített, és a légkondícionálót nem kapcsolta be, sőt letakarta egy fürdőlepedővel, mert úgy vélte, kamera van benne, hogy őt figyeljék.

Ekkor sem gondolta, hogy súlyos gondok vannak. Pedig Ákos sokszor kérdezgette: Anya te is hallottad? Láttad? Pedig semmi nem történt. Ő viszont nem akarata elhinni, hogy baj lehet a gyerekével, mert bár voltak problémák, a másik oldalon egy udvarias fiú volt, aki soha senkit nem bántott, sem tettel, sem szóval.

Az anya nevelte a a fiút

Férje sokat nem volt otthon, ő nem folyt bele a dolgokba, mindig rákérdezett ugyan, hogy "a gyerknek kell-e valami, eszik-e rendesen", de az anya irányította a fiú életét. Az apával csak a sportról beszélgettek, az mindkettejüket érdekelte, a futball, a vízilabda. Vagy ha egy olyan országról vetítettek filmet a tévében (például egy afrikai országé), ahol járt korábban a sokat külföldön dolgozó apa.

09:52 - Külföldön esett kétségbe az anya
 
Tunéziába 12 napos útra utazott az édesanya a fiával, ott Ákos három napig nem volt hajlandó kimozdulni a szobából, behúzta a fügönyt, és bezárkózott. Később, otthon mondta is neki, hogy el kellene menni egy szakemberhez, mert valami nagyon nem stimmel vele, de ekkor még ő is csak azt sejtette, hogy depressziós a sikertelen felvételi miatt, erre tett is utalást a fiú.
 
Csak most döbbent rá, mekkora volt a baj, amit nem vett észre
 
Az édesanya bevallotta, hogy ő még akkor sem fogott gyanút, nem tudta, mekkora a baj. Utólag, csak most tud helyretenni dolgokat, utólag áll össze a puzzle. Észre kellett volna vennie, hogy sokkal nagyobb baj van.

Az édesapát is kezelte a pszichiáter

A férje is (kiderült időközben, hogy csak névváltoztatásról van szó, ma is a férje G. Ákos édesapja) járt a kilencvenes években egy pszichiáternél (hogy miért, erről egyelőre nem beszélt a feleség), ugyanoda mentek a fiával is, mert jó tapasztalatokat szereztek nála. Előtte egy pszichológusnál jártak, aki mondta nekik, hogy pszichiáterhez kell fordulniuk.

Nem bántották sosem

Az édesanya nyomatékosan kijelentette, hogy soha nem volt fizikálisan bántva G. Ákos, sem ő, sem a férje, sem a nagyszülők nem bántották. Ugyanakkor a szomszéd - úgy hogy ők akkor nem is voltka otthon - arról számolt be nekik, hogy hallotta, hogy bántják a fiút.

09:45 - Kutatási pályára készült
 
G. Ákos kutatási pályára készült, gyógyszerész szeretett volna lenni, csak egy-két ponttal maradt le a felvételinél a bejutástól - közölte az anya. Harmadszorra vették fel az orvosira. Az édesanya kérésére kezdte el a természettudományi kart, de komolytalannak ítélte a képzést G. Ákos, mert szerinte nem lehetett rendesen felkészülni a vizsgákra.

09:35 - Abnormálisan sokat fürdött G. Ákos
 
Beteges kisgyermek volt G. Ákos, súlyos asztmája volt, egy évvel később kezdte emiatt az iskolát, sokat volt orvosnál, kórházban is, de ezt a betegséget később kinőtte.

Az édesanya szerint - említve külön, hogy nem azért mondja ezeket, mert az édesanyja, ezeket a tanárai is megerősítik szerinte - Ákos udvarias, csendes, visszafogott, szorgalmas, pedáns, intelligens fiú volt, akiről csak jót lehet mondani.
 
Az első furcsa jeleket 15 éves kora körül látták. Akkor kezdődött nála az, hogy állandóan fürdött, "non-stop fürdött", rengeteget, abnormálisan, rengeteg habfürdőt, vizet használt, kirepedezett a keze. Szólt a háziorvosnak emiatt, aki elküldte a gyermekpszichiátriára.

09:23 - Vallomást tesz az anya
 
G.-né K. Judit neve megváltozott, már csak K. Juditnak hívják. A bíró nem kérdezte, azért történt-e mert elvált esetleg, vagy csak elhagyta férje nevét. G. Ákos édesanyja 51 éves, az adóhivatalnál főtisztviselőként dolgozik. Vallomást tesz.

09:21 - A lőegylet korábbi titkára tanúskodik
 
M. József a következő tanú. Ő a médiából értesült a történtekről. Ő nem ismerte a tanút. Ő volt az Első Pécsi Polgári Lőegylet egyik titkára, emiatt hallgatták ki az ügyben. K. János volt az elnök, G. György a másik titkár, de ő már tavaly kilépett. A lőtér naplóról kérdezi a bíró a tanút, amiről megtudjuk, hogy általában T. Attila lövészet vezető vezette a lőtéren. Most szólítják az édesanyát.

09:20 - Kilenc kamera volt felszerelve a Biofizikai Intézetben
 
M. Gabriella a következő tanú, titkárnőként dolgozik, és ő lett kioktatva a kamerarendszer szoftverének használatáról. Ő rögzítette a Biofizikai Intézetben felszerelt kilenc biztonsági kamera videófelvételeit, és átkonvertálta olyan formátumba, amit bárki megtekinthet egy átlagos, ma használatos személyi számítógépen. Erre már korábban, a kamerák felszerelése után sor került.

Folyosón, épületen belül és kívül, a homlokzaton, a termekben nem volt kamera, csak a közös használatú folyosókon. Belső, íratlan szabály volt, hogy a folyosót és a parkoló autókat pásztázza csak a kamera. Figyelemfelhívó tábla is volt arról, hogy kamerák vannak felszerelve. A kamerák csak képet rögzítettek. A hölgy az épületben volt, de nem látott és hallott semmit aznap.

Egészségügyi szakértői vizsgálatok eredményét ismertette a bíró
 
Az elmúlt tárgyalás óta készített egészségügyi szakértői vélemények eredményeit olvasta fel a bíró. Kiderült, eszerint súlyos egészségromlást nem szenvedett a maradandó sérülést elszenvedő T. Gábor oktató, és F. Gergő diák sem. 
 
Véglegessé váló poszttraumás zavar nem alakult ki G.-né B. Eszternél.

09:10 - Lábra vagy mellkasra célzott G. Ákos
 
A fegyverszakértő vizsgálatának eredménye szerint a a fegyverből kilőtt golyó két darabra vált, amikor áthatolt a kétrétegű üvegajtón. Az is biztos a vizsgálat eredménye szerint, hogy nem fejre célzott G. Ákos, vagy a combját, vagy a mellkasát vette célba az akkor 23 éves gyógyszerészhallgató. Hogy melyik az igaz, azt a fegyverszakértő szerint csak a tragédia napján történt epizód rekonstruálásával lehet egészen pontosan kideríteni.
 
Megjegyezzük, korábban, nem sokkal az eseményeket követően beszéltünk olyan egyetemi dolgozóval, aki látta az egyetemi biztonsági kamerák ma délután levetítésre kerülő felvételeit, s ő azt mondta, hogy azokon a folyosón történteket is végigkísérhették, s ő úgy látta, G. Ákos fejre (esetleg mellkasra) célzott.
 
Egy ismeretlen kilétű beadvány is érkezett a tárgyalások óta - G. Ákos megszólalt
 
Egy emailt küldött egy, magát J. Gábornak, és nemzetközi kivizsgálónak nevező személy, aki az ORFK főigazgatójának címezte helyesírási hibáktól, és trágár szavaktól sem mentes panaszos beadványát, amelyet eljuttattak a bíróságnak. Dr. Kovács Attila tanácsvezető bíró felolvasta a levelet, melynek szerzője szerint a vádirat és a kaposvári szakértők jelentése szerinte hibáktól hemzseg.

G. Ákos emiatt rákérdezett arra, hogy úgy értse-e, hogy a kaposvári szakértői véleménnyel problémák lennének, de a bíró - finoman - egyértelműsítette, hogy a felolvasáson túl érdemben nem kíván a levéllel foglalkozni.

08:53 - Fegyverszakértői véleményt ismertetnek
 
Kiegészítő fegyverszakértői vizsgálatot rendelt el a bíróság a decemberi tárgyalások óta, amely kifejezetten azt célozta, hogy a tragédia napján combján megsérült takarítónő, G.-né B. Eszter esetében valós lehetett-e az információ, amely szerint G. Ákos a takarítónő fejére célzott-e, vagy sem, lehetséges-e, hogy a kettejük közt lévő kétrétegű üvegajtón olyan gellert kapjon, hogy a fejre célzott lövés a combot találta-e el, avagy nem fejre célzott G. Ákos.

08:41 - Levetítik majd a biztonsági kamerák képsorait is

Újra bíróság elé áll pénteken G. Ákos, a Pécsi Tudományegyetem Biofizikai Intézetében lövöldöző volt gyógyszerészhallgató, aki egy csoporttársát halálosan, egy másikat valamint egy tanárt és egy takarítónőt súlyosan megsebesített 2009. november 26-án. A Baranya Megyei Főügyészség szerint az immár 24 éves pécsi fiú előre kitervelten, sok ember életét veszélyeztetve, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérletével terhelhető.

A Baranya Megyei Bírságon dr. Kovács Attila büntetőtanácsa előtt zajló perben ma mások mellett meghallgathatják a vádlott szüleit is.

Információink szerint az édesanya is jelen van. A tárgyalás reggel 08.40-kor kezdődik, valószínűleg zárt targyaláson vetítik majd le a biztonsági kamerák felvételeit is. Három tanú nem érkezett meg, köztük az apa sem, aki külföldön tartózkodik.

G. Ákosnak egy volt egyetemi csoporttársa megölése, és három személy súlyos, maradandó sérüléssel járó megsebesítése miatt kell felelnie a bíróságon.

----------------------------------------------------------------------------
Segítünk eligazodni - kattintson a részletes háttérinformációkért!
* krónika: főbb események a lövöldözéstől a tárgyalásig
* G. Ákos, a lövöldőző profilja
* az ügy szereplői: ügyvédek, bíró, ügyész 
----------------------------------------------------------------------------

Kiemelt biztonsági intézkedések mellett zajlik G. Ákos pere Pécsen (fotó: Löffler Péter, Dunántúli Napló) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!