Közélet

2011.02.13. 09:59

Kenyába mennek a pécsi orvosok

Speciális képzésre indult Kenyába egy csapat doktor a héten. Közelről nézik meg, hogy mit művel a lepra, a malária.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Dr. Miseta Attila, a PTE orvosi karának dékánja lapunknak elmondta, hogy a honvédelmi tárca és az egyetem finanszírozza az utat, amelynek során a különféle egzotikus nyavalyák  megismerése és a gyógyításukkal kapcsolatos tudnivalók megszerzése a feladat. A programot dr. Ternák Gábor, a trópusi betegségek egyik hazai szakértője, a témával kapcsolatos könyvek szerzője és a pécsi szakrendelés alapítója vezeti.

Az Infektológiai, Katasztrófaorvostani és Oxyológiai Intézetet vezető professzor lapunknak elmondta, hogy kollégái a kenyai Eldoret város egyetemén tanulnak kilenc héten át, s eközben olyan helyszínekre is ellátogatnak – például lepratelepre –, ahol szemtől szemben találkozhatnak a legveszélyesebb betegségekkel. A pécsi és a kenyai egyetem közötti kapcsolatok első eredménye ez a program, amely remélhetőleg folyamatos lesz és több hazai infektológus szakember és szakápoló utazását és okulását is lehetővé teszi.

Az első csoportban orvosok, köztük négy baranyai doktor – és néhány ápoló is utazott. A trópusi betegségek megismerése nem öncélú, ugyanis egyre több hazai turista jár a távoli országokban és tér haza nehezen diagnosztizálható, olykor a hazai orvoslásban ismeretlen kórral, másrészt a bevándorlók körében is gyakori, hogy betegen érkeznek, és hoznak magukkal a világ legveszélyesebb fertőző betegségeiből. Ezek sorában elsők között van a malária, a dengue-láz, a hepatitis B, vagy a tífusz, amelyek ugyan elsősorban a fejlődő országok mérhetetlen szegénységben élő lakosait fenyegetik, de a migráció felgyorsulásával bárki megkaphatja ezeket. Ezért fontos számunkra is, hogy olyan orvosaink és ápolóink is legyenek, akik alkalmanként tudják, hogy mi a teendő – mondta Ternák Gábor professzor az elutazás előtt.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!