Közélet

2011.02.25. 19:38

Van karcsúbb, és teltkarcsúbb város is

Többmilliós, néhol több tízmilliós megtakarítást is eredményez már az idén éves szinten a megye városaiban a képviselő-testületek karcsúsítása. Sokat a nagyvárosokban tudtak fogni a büdzsén, s volt, ahol semmit sem sikerült.

Babos Attila

Siklós nevét kapta szárnyra a magyar média egy hete. Arról írt a Dunántúli Napló is, hogy a kormányzati elképzelésekkel ellentétben a Tenkes-hegyi városban a kisebb létszámú képviselő-testület összességében többe kerül a városnak mint a korábban bármikor. Évi több millióval. Elsősorban azért, mert egy helyett két alpolgármestert fizetnek. Több siklósi városatya is megfogalmazta, nem is ért ezzel egyet, Varga Tamás, a képviselő-testületbe beszavazott alpolgármester viszont azt mondta, Siklóson a minőségi munkát fizetik meg, és várják el. Ilyen lehet például fejlesztési támogatások kilobbizása, befektetők felkutatása. Dr. Marenics János polgármester ezt megerősítve közölte, ők szerinte így is a középmezőnyben vannak.

Ide kattintva részletes táblázatot talál a 14 baranyai város képviselőtestületeinek, polgármestereinek fizetéséről, díjazásáról.

Megkerestük a további tizenhárom baranyai várost is, hogy megtudjuk, mennyit sikerülhet spórolni ott az idén azzal, hogy a kormányzat múlt ősztől karcsúsította a képviselő-testületek létszámát. A kép meglehetősen vegyes. Mindenütt a 2009-es év tényadatait, és a 2011-es év tervezetét vettük figyelembe, hogy az előző testület utolsó teljes, és az új első teljes évét hasonlíthassuk össze. Pécsett a 2008-as esztendőt vettük alapul, mert Tasnádi Péter polgármester 2009 eleji tragikus halála miatt nehéz lett volna az összevetés. Nem számoltunk a 2009-ben esetlegesen kiosztott jutalmakkal, hisz az idei évről ilyen adat egyelőre nem áll rendelkezésre, és nem vettük figyelembe a polgármesteri és alpolgármesteri költségtérítést sem. Az adatokból így is kitűnik, hogy sokat a nagyvárosok nyertek, míg néhány, már korábban önmérsékletet tanúsító településen, nem, vagy kevésbé számított a karcsúsítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!