Közélet

2011.04.03. 09:37

Éjjellátóval az orvpecásokra

A gyönyörű tavaszi időnek köszönhetően beindult a horgászszezon, s ezzel párhuzamosan a halőröknek is egyre fokozottabban kell figyelniük. A rapsicok, a szabályokat megszegők ellen már olyan technikai eszközöket is igénybe vesznek, mint az éjjellátó készülék.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Azt hihetnénk, hogy télen nincs dolguk a halőröknek a rapsicokkal. Dehogynincs! Egyedül akkor nyugodtak, ha a tavak úgy vannak befagyva, hogy a vékony jégréteg miatt nem lehet rámenni. Amint elég vastag a jég, már megjelenhetnek az orvhorgászok–orvhalászok: vagy léket vágnak, s úgy pecáznak, de megesett, hogy a jég alatt húzták ki a hálót.

Jég már nincs, így most más módszerekre kell figyelniük a halőröknek.

– Nagyobb már a forgalom a partokon, a pecások pedig kiéheztek a télen, így bizony akadnak olyanok, akik megszegik a szabályokat – tudjuk meg Kapitány Zsolttól, a Horgász Egyesületek Baranya megyei Szövetségének ügyvezető elnökétől. – A legáltalánosabb az engedélyezettnél több bot használata: nagyon gyakran a vízbe kerül a harmadik is. De megesett az is a Dráván, hogy egy pecás nyolccal horgászott! Ezután az engedély nélküli horgászat következik, majd a kisebb szabálytalanságok, mint a kifogott hal beírásának elmulasztása.

A rapsicok, a horgászok egyre ravaszabbak, mindent bevetnek, ami a rendelkezésükre áll, ezért a halőröknek is haladniuk kellett a korral. Manapság már nem elég, ha csak reggelenként és esténként végigsétálják a tavat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Pécsi-tavon tegnap is ellenőriztek a halőrök, itt minden rendben volt, de a rapsicok sokkal több munkát adnak a szakembereknek
[/caption]

– Mindegyik halőrnél van távcső, mobiltelefon és mérleg. Utóbbi azért kell a Pécsi-tavon, mert a hat kiló feletti pontyokat vissza kell ereszteni, így ha a kolléga szükségesnek érzi, leméri a halat. És van egy éjjellátó készülékünk is, ami nagyon sokat segít nekünk: értünk már vele tetten orvhorgászokat – mondta Kapitány Zsolt, aki hozzáteszi, próbálnak úgy ellenőrizni, hogy ne legyenek kiszámíthatóak, és a rendőrséggel is kapcsolatban vannak, tartanak közös akciókat.

Telepítésekkel segítik a minél jobb fogást

A tavakba már ősszel sok halat telepítettek az egyesületek,
s a tavaszi szezonkezdet után több helyen ismételtek. Március 11-én, tehát a hosszú hétvége előtt a Pécsi-tóba húsz, a kovácsszénájaiba tíz mázsa pontyot tettek, természetesen azzal a céllal, hogy a néhány napos szünet alatt a horgászok jól szórakozzanak, legyen bőven kapásuk, és kerüljenek halak a szákba. Az újabb telepítések sem váratnak majd sokat magukra, tudtuk meg Kapitány Zsolttól: húsvét környékén ismét pótolják majd az addig kifogott bajúszosokat.

A nagy meleg miatt most már nem a mély vizekben, tehát a vermelőhelyek környékén kell keresni a békés halakat, hanem érdemes a sekélyebb részeket, öblöket faggatni. Ebben az időszakban már inkább ott járhatunk sikerrel. A horogra pedig még mindig érdemes élő csalit tenni, tehát gilisztát, csontit, pinkit.

A kapitális példányok megúszták a szezonnyitót

A versenyszezon természetesen még arrébb van, de az elsőt már tegnap megtartották Baranyában. A Kovácsszénájai-tó adott otthont egy pergetőviadalnak, amely nagy örömet szerzett a résztvevőknek. Bár az időjárás nem kedvezett a pecásoknak, a csukák nem ezt a melegedő, napsütéses időt kedveleik, azért így is bőségesen akadt hal a hármashorgokra.

A tekintélyesebb példányok megúszták a versenyt, nem kerültek partra, de a horgászok elbeszéléseiből kiderült, néhányan fájó szájjal maradtak a tóban: egy-kettőt megakasztottak, de vagy a horog akadt ki a pofájukból, vagy a zsinór nem bírta a terhelést. A legnagyobb kifogott csuka két és fél kiló körüli volt.

Az idénynyitó versenyt végül a Mészáros András, Kaszper János páros nyerte meg, második helyen a Tóth László, Kovács Zoltán kettős végzett.

A tekintélyesebb példányok megúszták a versenyt, nem kerültek partra, de a horgászok elbeszéléseiből kiderült, néhányan fájó szájjal maradtak a tóban: egy-kettőt megakasztottak, de vagy a horog akadt ki a pofájukból, vagy a zsinór nem bírta a terhelést. A legnagyobb kifogott csuka két és fél kiló körüli volt.

Az idénynyitó versenyt végül a Mészáros András, Kaszper János páros nyerte meg, második helyen a Tóth László, Kovács Zoltán kettős végzett. A Pécsi-tavon tegnap is ellenőriztek a halőrök, itt minden rendben volt, de a rapsicok sokkal több munkát adnak a szakembereknek -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!