Közélet

2011.04.05. 11:28

Újabb repedés keletkezett a dunaszekcsői Várhegyen

Újabb hasadék jelent meg a dunaszekcsői löszhegyen: két házból kiköltöztetik a lakókat, de további ingatlanok is veszélybe kerülhetnek.

M.B. (Dunántúli Napló)

Alig egy éves szünetet követően ismét megmozdult a lösz a dunaszekcsői Várhegyen. Hétfőn délután vették észre, hogy egy újabb, a falu irányába tartó hasadék jelent meg a hegyen. A mintegy hatszáz méter hosszú repedés attól a helytől kezdődően fut a falu lakott részei felé, ahol 2008-ban hatalmas omlás következett be. A hasadék nagyjából harmad akkora területet fog át, mint amekkora három esztendeje leszakadt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Újabb házakat veszélyeztet a lösz
[/caption]

– Három ház közvetlen veszélyben van, ebből kettő lakott, ezekből három embert kell kiköltöztetni – mondta Góra Zoltán, a megyei katasztrófavédelem igazgatója. Nem kizárt, hogy további tizenhét ingatlan is veszélybe kerülhet, az esetleges további kilakoltatásokról a geológus szakértők vizsgálati eredményének ismeretében dönthetünk – tette hozzá.
Arról, hogy szükség lesz-e a dunai hajózóúton korlátozások elrendelésére, ma döntenek, közölte Milos Attila, a polgári védelem titkára. Faller János, Dunaszekcső polgármestere elmondta, amenynyiben az érintettek nem tudnak hova menni, szükségszálláson helyezik el őket.

A veszélyeztetett utcába újságírókat már nem engedtek be, azonban a környéken járva egyértelmű volt, hogy senki nem esett pánikba, nem készülnek katasztrófára.

– Tudjuk, hogy semmit nem tehetünk az omlás ellen, így csak reménykedünk, hogy nem történik nagyobb baj – mondta a közelben lakó Kulutácz Mihályné, akinek kerítése elmondása szerint szintén a lösz mozgása miatt dőlt be, és a repedések miatt a háza is vizesedik.

Legutóbb tavaly júniusban több köbméteres darabok szakadtak le a löszfalból, a megindult földtömeg lakóházakat is veszélyeztetett.

Dunaszekcsőn 2007-ben vált nyilvánvaló, hogy megmozdulhatnak a löszfalak. Akkor a szóban forgó területtől távolabb több száz méter hosszú, mély repedések jelentek meg a löszhegyeken, 2008 februárjában pedig mintegy félmillió köbméter föld zuhant le. A Dunába zuhant lösz kisebb félszigetet alakított ki a folyóban.

Kivárja a természet?

A védekezési munkálatokra 353 millió forintot nyert még tavaly a falu, a beruházás azonban csak részben indult el, a támfal építéséhez pedig még hozzá sem kezdhettek. Faller János szerint azért nem, mert egy ingatlan tulajdonosával vitájuk támadt, valamint a munkaterület átadása után kiderült, hogy módosítani kell a támfal nyomvonalát. Hozzátette, tavaly kérvényezték, hogy meghívásos pályázattal, és ne közbeszerzéssel választhassák ki a kivitelezőt, ám ezt elutasították, így ez is hozzájárult a késlekedéshez.

Rövid omláskrónika

* 2007 őszén jelentek meg az első repedések a Várhegyen.
* 2008 februárjában mintegy félmillió köbméter föld zuhant a Dunába. Az omlás során senki sem sérült meg, egy hétvégi ház megsemmisült, három megrongálódott. A folyóban az omlás következtében egy kisebb félsziget alakult ki.
* 2010 márciusában úgynevezett szőnyegcsúszások alakultak ki, több köbméternyi föld omlott részben lakóházak udvarára. Ez a most is veszélyeztetett Somogyi Béla utcában történt.
* 2010 júniusában ismét mozgott a föld, százötven köbméter zuhant nem lakott részekre.

M.B. (Dunántúli Napló) Újabb házakat veszélyeztet a lösz -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!