Közélet

2011.05.18. 15:15

Nem alkothatnak önálló kisebbséget a bunyevácok

A magyarországi horvát kisebbség megosztása másodszorra sem sikerült.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Népi kezdeményezésre került a Parlament elé egy beadvány, melyben a hazánkban élő bunyevácok kérik, hogy önálló kisebbségként ismerjék el őket. Ez egyben azt jelenti, hogy a kezdeményezők kiválnának a horvát kisebbség soraiból, és önálló önkormányzatot hoznának létre. A hétfői parlamenti szavazás során azonban a nagy többség elutasította a javaslatot. A döntésnek Baranyában örülnek. De vajon miért?

Dr. Sokcsevits Dénes, a PTE Bölcsészettudományi Kara Horvát Tanszékének vezetője szerint már sok kísérlet volt arra, hogy a horvát kisebbséget megosszák, szétdarabolják. Pedig a bunyevácok, sokácok, rácok ugyanolyan horvátok, csupán az elnevezésükben van eltérés, hasonlatosan ahhoz, akár a magyarok sorában a székelyek, palócok, netán csángók. Az egyetemi docens rámutatott, hogy ez a megosztási szándék nem újdonság.

Úgy véli, a horvátság felszeletelése alighanem szerb érdek, miképpen a népszámláláskor Romániában a székelyeket is külön népcsoportként vették figyelembe. Hasonlóképpen vélekedett Sárosácz Mihály, a Baranya Megyei Horvát Önkormányzat elnöke, aki szerint immáron a második alkalommal – legutóbb nyolc éve – próbálkoznak azzal, hogy a horvát korpuszt megfaragják.

Fontos tudnivaló ugyanis, hogy a horvát kisebbségnek Magyarországon tizenkét ága van, összességében ötven-hatvanezer főt számlálva, és köztük talán ha ötezer a bunyevác. Sárosácz hozzátette: a korábbi kiválást kezdeményező férfi később Baján a szerb önkormányzat elnöke lett.

A horvátok számára ez a téma most a figyelem középpontjába került, az interneten több fórumon is lehet olvasni véleményeket a kérdésről. Az egyik blog hozzászólója szerint Navracsics Tibor sem örülne a megosztásnak, miután a felesége versendi sokác lány, ezért úgysem fogja engedni a szakadást.

A jóslat bejött: a Fideszből csak heten szavaztak a szétválás kezdeményezése mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!