Közélet

2011.06.01. 12:47

Biotechnológiai fellegvár lehet a pécsi egyetem

Négy pályázattal összesen közel kétmillió eurót nyertek el a Pécsi Tudományegyetem és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem orvostudományi karai, amely révén egyedülálló biotechnológiai központ jön létre Pécsett.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló), Bama.hu

Négy pályázattal összesen közel kétmillió eurót nyertek el a Pécsi Tudományegyetem és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem orvostudományi karai, amely révén a nemzetközi régióban is egyedülálló biotechnológiai központ jön létre Pécsett a két egyetem kooperációjában.
Mivel kevéssé valószínű, hogy a „biotechnológia” szó olvastán azonnal gyorsabban kezdene verni a szívünk, helyesebb, ha a kutatások gyakorlati hasznára koncentrálunk. A projektekből befolyó pénzek ugyanis lehetővé teszik, hogy akár olyan kapcsolt területeken is kiugró eredmények szülessenek, mint a rákkutatás.

– A biotechnológia számunkra, és valójában az érintett országok számára is egy kitörési pont lehet: a szakemberek szerencsére mindkét helyen adottak, s most már az anyagi háttér is biztosított – nyilatkozta dr. Miseta Attila, a PTE ÁOK dékánja. – Ráadásul az eredményeket itt helyben is tudjuk hasznosítani, akár konkrétan az életminőség javítására is.

A biotechnológia-ipar a fejlett világ egyik gazdasági húzóágazata, az élet számos területén, például az egészségiparban, mezőgazdaságban, környezetvédelemben nagyon fontos szerepet játszik. A mostani támogatott projektek (lásd keretes írásunkat!) a 2009-ben, a horvátokkal közösen beadott „Határon Átnyúló Biotechnológiai Együttműködés a Fenntartható Regionális Egészségiparért” nevű pályázat folytatásai. Ezen korábbi projekt célja egy olyan országosan is egyedülálló modern laboratóriumi infrastruktúra (kórokozómentes környezetben egereken végzett kutatást lehetővé tevő) kialakítása volt a pécsi és az eszéki orvoskarokon, amelyek alapjai lehettek egy fejlettebb szintű vizsgálatoknak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Transzgenikus egér a PTE laboratóriumában - különleges kísérleti állatokat hoznak létre Pécsen (fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs)
[/caption]

– Ha sikeres lesz a közös munka (márpedig miért ne lenne az?), akkor további együttgondolkodásra, s persze újabb pályázatokra nyílik lehetőség, azaz egyáltalán nincs vége a történetnek – tette hozzá Miseta Attila.

Világító egerek az állatházban

Az együttműködés egyik leglátványosabb eredménye a transzgenikus kísérleti állatok tenyésztése. Ennek lényege, hogy géntechnológia segítségével olyan egereket hoznak létre, amelyek UV-fénnyel megvilágítva zöld fényt bocsátanak ki. Ez a különleges tulajdonság a kutatatók számára rendkívül értékessé teszi a kísérleti állatokat, például a szövettani elemzések területén. A közös projektben felépülő pécsi állatházban tenyésztik és gondozzák a transzgenikus "világító egereket", hosszú távon pedig más kísérleti állatok szaporítását is tervezik.

Az elnyert pályázatok

CABCOS I. 570000 euró (151000 000 forint)

Cél: egy modern laboratóriumi infrastruktúra (kórokozómentes környezetben végzett transzgenikus technológiákat használó alkalmazott orvosi biotechnológia-kutatást lehetővé tevő) kialakítás.

CABCOS II. 570000 euró  (151000000 forint)

Cél: olyan kutatásfejlesztés, amely hozzájárul a magasan képzett munkaerő helyben tartásához.

BIOTECHEDU 140000 euró  (37000000 forint)

Cél: az oktatási anyagok harmonizálása.

HEALTH IMPULSE 550000 euró (90750000 forint)

Cél: közös kutatás az alkalmazott immunológia, különös tekintettel a ritka autoimmun-betegségek területén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!