Közélet

2011.08.28. 13:38

Páva-ügy: elmarad a tüntetés Pécsen

„A hétfőre hirdetett „tüntetést” lemondom, és tisztelettel felkérem az érintetteket az ügy háttérproblémáinak kezelésére” - írja a bama.hu szerkesztőségébe elküldött közleményében Kovács Balázs.

Kovács Balázs

Közlemény a „Páva-ügy”-ben bejelentett hétfői akció lemondásáról

Tisztelt Érintettek és Közreműködők!

Horváth Zsolt pénteki Arisztotelész-idézetére Hérakleitosz rímel: „A láthatatlan összeköttetés a láthatónál erősebb”, vagyis az eseményeket kiváltó okok hálózata most is több figyelmet érdemelne. A jelenkor felszínes médiavilágában ezért kell olykor bizony a felfújtnak tűnő ügyek mellé is odaállni egy kívülállónak annak érdekében, hogy beindítani, vagy legalábbis katalizálni lehessen a külső szem számára láthatatlan folyamatok felismerését. Magam azért hirdettem szolidaritási akciót, hogy segítsem ezt a munkát: pró és kontra érvek megszólítását, személyeskedéstől mentes vitát az okok megismerése érdekében.

Nem egy hálás feladat ez – a jelek szerint aknamezőn lépdelünk –, de a legutóbbi hírek alapján úgy tűnik, mindkét ellenvélemény kibontakozhatott a nyilvánosság előtt, így az oknyomozás végre körbeért, és lezárható azzal a beismeréssel, hogy egy felelős döntést – jelesül hogy Horváth Zsolt a Kodály Központ és Peskó Zoltán érdekében döntött a darab ellen – a decemberi állapotokat figyelembe véve el kell fogadnunk. Remélem, ezt a közvélemény is hamarosan belátja.

Ezzel együtt „felszállott” egy fajsúlyosabb tapasztalat, amit mind az érintetteknek, mind a véleményt formáló kívülállóknak el kéne ismernie. A kommentárok nyomán ugyanis látható, hogy a városban elterjedt általános nézet a „Páva-ügyet” a jéghegy csúcsaként értelmezi. Nem csupán a Pannon Filharmonikusok művészeti vezetésének hierarchiájának tekintetében, hanem a város kulturális életében is számos olyan tünet van, amelynek hátterében a mostani esethez hasonlóan a partneri viszony hiánya, a hierarchia szereplőinek vélt kiszolgáltatottsága áll.

Ez vezethetett ahhoz, hogy az értelmezésének torzításaitól függetlenül elhihetővé vált a névazonosság miatt műsorról levett Páva-variációk története. S amíg lehet tagadni a most felröppent ügy valóságát, addig kialakulásának körülményeit aligha. Ezek a körülmények, ha nem kezeljük őket, újabb, hasonló módon felfújható tüneteket fognak produkálni.

A fentiek alapján kérem Önöket, a „tüntetésre” (egyébként flashmob) szánt időt és energiát fordítsák arra, hogy feltárják ezen problémák okait és megoldási lehetőségeit. Ebben segítségükre lehetnek az olyan, hasonló indíttatásból működő civil fórumok – pl.: EKF-FAL, ÉK-estek –, melyeknek eredményeit csupán hasznosítani kéne.

A hétfőre hirdetett akciót tehát lemondom, és tisztelettel felkérem az érintetteket az ügy háttérproblémáinak kezelésére. Kérek mindenkit, aki csatlakozott volna a performanszhoz, hogy a fentiekkel összhangban segítse a várost a közeljövőben.

Bízom abban, hogy az eset tanulságai segíteni fognak a partneri viszony kialakításában művészeti intézmény és városa között, s nem vezetnek a korábbiakhoz hasonló indokok még több, elismert szakember távozásához. A Páva-variációkat pedig remélhetőleg egy, az akció során tervezettnél adekvátabb előadásban alkalmasint a Kodály Központ épületében hallhatjuk majd. Minden jel arra mutat, hogy ez frappánsabb lezárása lenne az ügynek, mint a lassú felejtés vagy laikusok tüntetéssé avanzsált alkalmi kórusa a Központ bejárata előtt; ugyanakkor jelezhetné azt is, hogy a fent jelzett háttérproblémákon túlléptünk.

Civil kívülálló szerepemet ebben az ügyben visszaadom, és biztatok mást arra, hogy használja ezt a jogát a későbbiekben, ha szükségesnek tartja.

----------------------------------------------------------
                     A Páva-ügy előzményei

* 2011. augusztus 16.: Peskó Zoltán, a Pannon Filharmonikusok korábbi zenei igazgatója azt nyilatkozta az Élet és Irodalomnak: Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója nem engedte előadni Kodály Zoltán egyik művét, mondván, a „Fölszállott a páva” kezdetű dal és az abból készült zenemű sértené Pécs polgármesterét, Páva Zsoltot.

* 2011. augusztus 24.: A Blikk az ügyben megszólaltatta Páva Zsoltot. Semmi kifogásom nincs a Fölszállott a páva című népdalra írt variációkkal szemben, mint ahogyan az állatkertben sétálva sem veszem magamra, ha látok egy pávát - nyilatkozta a polgármester.

* 2011. augusztus 25.: A Facebook-on elkezdtek szervezni egy demonstrációt is a „Fölszállott a páva” előadásáért.

2011. augusztus 26.: Páva Zsolt, pécsi polgármester üzent a Facebook-on, hogy ő is részt vesz tüntetésen.

* 2011. augusztus 27.: Az üggyel kapcsolatban megszólal Horváth Zsolt is: „Méltatlan lett volna a hangversenyterem átadásakor esélyt adni bárkinek az élcelődésre. Igazgatóként ez az én felelősségem, amelynek most vállalom is a következményeit a sajtótámadásokban”.

* 2011. augusztu 28.: Lemondják a hétfőre hirdetestt flashmobot.
------------------------------------------------------

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!