Közélet

2011.08.18. 16:59

Szekcsői löszfalak: nem nőtt a veszély

A polgári védelem szerint nincs szükség újabb óvintézkedésekre egyelőre.

M. B. (Dunántúli napló)

A napokban a polgári védelem szakemberei a helyszínen tájékozódtak az omlásnak indult dunaszekcsői löszfalak állapotáról. Ennek során megállapították, hogy a Várhegyen korábban jelentkezett, tizennyolc méter hosszúságú repedésvonal immár huszonhét méteresre nőtt. Ez azonban egy úgynevezett belső szakadási vonalnak minősül, vagyis nincs összefüggésben a löszfal fő mozgásával.

A hegy déli részén továbbra is folyamatos a talajsüllyedés, viszont erre a területre a szakadás vonala még nem terjedt ki. A Szent János hegyen és a Sáncárokban a korábbi állapotokhoz képest nem tapasztaltak változást a szakemberek, ebből következően a közvetlen és a közvetett módon veszélyeztetettnek minősített területek határvonalait nem szükséges módosítani.

Amint az ismert, a falu önkormányzata 353 millió forintot nyert el a védekezési munkálatokra, amelyek javában zajlanak. Jól haladnak az úgynevezett mélyszivárgók építésével. A löszfal belsejéből a vizet elvezetni hivatott aknák a szakértők várakozása szerint le tudják lassítani az omlást megelőző folyamatokat, és egyben újabb törésvonalak kialakulását is elodázhatják. Az omlás ellen a lakott részeket védő támfal jövőre készülhet el.

M. B. (Dunántúli napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!