Közélet

2011.08.31. 17:24

Van kiút, jöhet az élmény-Expo Center

Ha az Expo Center Pécsett szóba kerül, mindig nagy vihart kavar. Ezúttal egy sikeres és aktív baranyai kiállításszervezőt, Ferenczy Tamást kérdeztük meg az expók létjogosultságáról, no és az épületről.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Vége az ipari vásárok idejének?

– Szó sincs róla. A közvetlen találkozás a termékkel, a szolgáltatókkal még mindig vonzó és sokkal bensőségesebb ismereteket nyújt, mint a világhálós böngészés.

– Akkor miért nincs kihasználva az Expo Center?

– Télen gyakorlatilag lehetetlen gazdaságosan üzemeltetni. Másrészt általános ipari vásárt ma már nemigen szerveznek, a jól futó szakkiállításnak viszont ez az épület túl nagy, elvész benne az ember.

– Eszerint az építménynek kiállítóhelyként sem létezik valós funkciója?

– De igen, ha úgynevezett élményexpót rendeznének benne. Klagenfurtban van ilyen 12 napos vásár, ahol napközben a területen a cégek kínálatát nézik, esténként pedig élménypark működik itt kultúrprogramokkal. Tulajdonképpen ilyen a békéscsabai kolbászfesztivál is.

– Tíz év múlva lesznek még expók?

– Pár éve az írott sajtó megijedt az online újságoktól, aztán ma is békésen működnek egymás mellett. Ugyanez a helyzet a cégek nyilvánosságával is, a kiállításokból fesztiválok lettek, más fílinggel, de a termékbörze része is megmaradt. Én még napjainkban is három szakvásárt szervezek, és mind jól működik.

– Meg lehet élni napjainkban a kiállításszervezésből?

– Olyan ez, mint a szakácskodás. Fél napig fő az étel, aztán fél óra alatt elfogyasztjuk. Egy normális kiállítást háromnegyed évig készítünk elő, aztán három nap alatt lezajlik. A tömény ízekből pedig kiderül, hogy érdemes volt-e ennyi időt a konyhában tölteni.

Hűséges Komlóhoz

Ferenczy Tamás 1955-ben született Komlón. Ide járt általánosba, itt végezte el a közgazdasági szakközépiskolát. Felsőfokú anyaggazdálkodói iskolába járt és rendezvényszervezői képesítése van.

A komlói Carbon Vállalat anyagosztály-vezetője volt éveken át, majd az elsők között alakított kereskedelmi bt.-t 1989-ben. A társaság a kilencvenes évek elején besegített a Pécsi Ipari Vásárok előkészítésébe, azóta a vásárszervezés a fő profiljuk. Ferenczy Tamás nős, fia 24, leánya 29 éves.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) Hűséges Komlóhoz Ferenczy Tamás 1955-ben született Komlón. Ide járt általánosba, itt végezte el a közgazdasági szakközépiskolát. Felsőfokú anyaggazdálkodói iskolába járt és rendezvényszervezői képesítése van.

A komlói Carbon Vállalat anyagosztály-vezetője volt éveken át, majd az elsők között alakított kereskedelmi bt.-t 1989-ben. A társaság a kilencvenes évek elején besegített a Pécsi Ipari Vásárok előkészítésébe, azóta a vásárszervezés a fő profiljuk. Ferenczy Tamás nős, fia 24, leánya 29 éves. Ferenczy Tamás szerint az exposzervezés olyan, mint a szakácskodás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!