Közélet

2011.11.05. 21:30

Közterek az EKF után: a Biokom felel a napi működésért

A Biokom feladata az EKF-programban megújult terek működtetése - reagált a városháza a Kossuth tér hibáit felvető cikkre.

Babos A. (Dunántúli Napló)

– Az EKF-program keretében soha nem látott mértékű és nagyságú közterület-megújítási program zajlott le, több mint 350 ezer négyzetméter közterület újult meg, s minden olyan közterület, melynek használatbavételi engedélyét az érintett hatóságok kiadták, a Biokom Kft. kezelésében van – tájékoztatta a Dunántúli Naplót a városháza sajtóosztálya. Ezek közé tartozik az Uránváros, a Berek és a Rókus sétány, a Kórház, a Széchenyi tér és a Köztársaság tér, avagy épp a Domus környezete, hoztak fel konkrét példákat is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Fürdő utca állapota nem arról árulkodik, hogy lenne gondos gazdája (Fotó: Laufer L.)
[/caption]

Amiatt kerestük az önkormányzatot, mert egy, a Kossuth tér és a Fürdő utca állapotáról írt cikkünk kapcsán úgy értesültünk, hogy egyelőre nincs gazdája a Kossuth térnek. Amiatt, mert – a takarításon kívül – az üzemeltetői feladatokat a generálkivitelezőnek kellene ellátnia, de ezt nem teszi. Egy évig mindenképpen nekik kellett volna ezzel foglalkozniuk, majd annak lejárta után a közterület-fenntartónak úgy átvennie tőlük a területet, hogy az addig feltárt műszaki hibákat kijavítják.

Csakhogy egyelőre azokat senki sem javította ki, ráadásul a céget, a Bayer Centert időközben korábbi tulajdonosa eladta. Ahogyan eladta az EKF-programban generálkivitelezőként dolgozó projektcégét, az I-Axist is a volt tulajdonosa, Bögyös Sándor. Miközben vannak kisebb-nagyobb műszaki hibák, olyanok is, amelyet a laikus nézelődők is felfedezhetnek. És joggal merült fel a kérdés, hogy ugyanez a helyzet érvényes-e a többi, már átadott új pécsi téren is, vagy sem.

Érdeklődésünkre viszont most azt nyilatkozták az önkormányzaton, hogy egyetlen EKF-es kivitelezési szerződésben sem volt előírva, hogy az új, használatbavételi engedéllyel rendelkező köztereket a kivitelezőknek kell üzemeltetni, hiszen a város közterületeinek üzemeltetését teljes körűen a város által tulajdonolt Biokom Kft. látja el.

Vitáznak a hibákon

Valamennyi, a tereken jelentkező garanciális hibát a kivitelezőknek kell kijavítaniuk, ennek megfelelően rendszeresen vannak garanciális bejárások, amikor a hibákat összeírják, közölték a városházán. Sajnos rengeteg olyan hiba van, melyet a kivitelezők „nem rendeltetésszerű használatból eredőnek”, illetve rongálásnak kívánnak minősíteni, melyek javítását erre hivatkozva nem vállalják.

E hibák elismerése és javítása folyamatos viták tárgyát képezik. Több esetben ezért tart a szokottnál tovább a javítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!