Közélet

2011.11.12. 07:59

Milliókat költöttek tanácsadásra Pécsen

Tíz év tanácsadói szerződéseit kérte be a Dunántúli Napló a pécsi önkormányzattól. A városvezetés pártállástól függetlenül támaszkodott külső szakértők, tanácsadók segítségére. Jó pénzért.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A pécsi jutalombotrány tapasztalataiból kiindulva a Dunántúli Napló kikérte a pécsi önkormányzattól az elmúlt tíz évben kötött szakértői és tanácsadói szerződéseket. Azok legfőbb adatai ugyanis közérdekű adatoknak minősülnek. A részünkre átadott lista rendkívül hosszú, vagy ezer szerződést tartalmaz, köztük sok olyat is, ami nem klasszikus tanácsadói szerződés, hanem feladatátadás, avagy épp egy saját városi céggel kötött egyezség. Avagy olyan, amelyről tudni, hogy tisztán pályázati pénzből fizették, és közbeszerzésen választották ki a tanácsadó céget.

Ugyanakkor ez a lista sem teljes, mert az adatkezelésre vonatkozó szabályok szerint az ilyen tanácsadói szerződéseknél a lejáratot követő öt évig kell csak megőrizni a dokumentumokat. Ennek ellenére is számtalan olyan külsős szerződésre vonatkozó adatot kaptunk, amelyek lejárata régebbi öt évnél. A feldolgozás tehát hosszadalmas.

Az adatsorból azonban jól látszik, hogy az önkormányzatnál minden időszakban kértek fel külső szakértőket, tanácsadókat és munkájukat természetszerűleg díjazták is. A legjövedelmezőbbnek egyértelműen a politikai, kommunikációs, a gazdasági-pénzügyi és a jogi tanácsadásra vonatkozó szerződések tűnnek. Első körben néhány ilyen megbízás tartalmát foglaljuk öszsze, és a jövő héten kifizetésekről és teljesítésekről számolunk be.

Jövedelmező beszédírás

Az önkormányzat Kapitány Gergely újságíró cégével, a K&K Produkció Bt.-vel 2009 júliusában kötött azóta is érvényben lévő, csak módosított szerződést. A cég részére előbb havi nettó 450, 2010-től nettó 500 ezer forint értékben fizetnek politikai tanácsadásért, rendszeres politikai helyzetelemzések elkészítéséért, a rövid és hosszú távú polgármesteri politikai stratégia kialakításáért, politikai beszédek írásáért. A volt újságíró és tévés Páva Zsolt polgármester kampányfőnöke volt az önkormányzati választáson.

Szebellédi, a sikerember

Dr. Szebellédi István könyvvizsgálóval 2009 májusa és decembere között három szerződést is kötött a város, ebből kettőt dr. Páva Zsolt, polgármesteri hatáskörben. Összesen 15 milliót kapott Pécs, illetve a Pécs Holding gazdasági helyzetének felméréséért. A harmadik szerződést pénzügyi tanácsokért kötötték 2009 szeptemberétől ez év végig, havi 800 ezer forint plusz áfáért. De Szebellédinek érdekeltsége van a CCA Zrt.-ben is, mely 48 millió plusz áfáért világította át a város és cégei működését.

Visszatérő győztesek

Az önkormányzati szerződések egyik nagy nyertese a dr. Göndöcs István által vezetett pécsi Eco-Cortex Kft. A cég a város hosszú távú stratégiai koncepciójának elkészítéséért 2007-ben bruttó 7 milliót kapott a szocialista városvezetéstől. Ugyanazon évben nettó 5 millióért szociálpolitikai stratégiai programot írt. Egy évre rá egy légszennyezettség-modellező rendszer kifejlesztését célzó pályázathoz is készítettek megvalósíthatósági tanulmányt bruttó 7,6 millióért. Egy uniós pályázathoz is írtak  tanulmányt 6,4 millióért.

Jogász testvérek

Dr. Turi Ákos pécsi ügyvéd az szocialista önkormányzatnak és az EKF-programnak is végzett jogi és közbeszerzési tanácsadói szolgáltatást. Utóbbiért a városnak 2009 májusától 2009 decemberéig havi 1,6 milliót számlázhatott áfa nélkül. A 2009 március 16-a és 2009. október 4-e közti időszakban végzett EKF-es tanácsadásáért 80 millió forint plusz áfát fizettek ki a részére. Ákos fivérét, dr. Turi Attilát váltotta az önkormányzati közbeszerzéseknél, ő 2009 januárja és áprilisa közt havi 2 millió plusz áfáért dolgozott.

Babos Attila (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!