Közélet

2011.11.18. 19:40

Tízmilliók tanácsokra - újabb pécsi szerződések

Újabb tanácsadói szerződésekhez jutott hozzá a Dunántúli Napló. Az önkormányzat szerint sokszor olcsóbb külsősöket alkalmazni.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Éves szinten több tízmillió, néha ennél is több pénzt költ évente a pécsi önkormányzat külső szakértőkre, tanácsadókra, derült ki azt követően, hogy a Dunántúli Napló kikérte az elmúlt tíz évben kötött külsős tanácsadói szerződések fő adatait.

A múlt héten nyilvánosságra hozott összegek és nevek (Kapitány Gergely és Göndöcs István cégei, dr. Szebellédi István könyvvizsgáló és a jogász Turi-testvérpár) után most újabb tanácsadói szerződésekhez jutott a baranyai napilap. A komoly összegekről szóló szerződésekről többet is szerettünk volna megtudni, egyelőre azok többségéről későbbre ígértek közelebbi adatokat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A pécsi városháza: az önkormányzat most és az előző ciklusban is rendszeresen fizetett külső tanácsadóknak, illetve szakértőknek
[/caption]

A városháza szerint vannak speciális feladatok, melyekhez speciális szakértelemre van szükség. Egy-egy ilyen feladathoz nem érdemes főállásban foglalkoztatni szakértőt. Kiszervezéssel gyorsabb, előnyösebb, hatékonyabb módon lehet elérni az adott célt, mint hivatalon belül, érveltek. Az ellenőrzés módját mindig az adott konkrét szerződés tartalmazza. A kifizetés csak szakmai teljesítés igazolását követően történik meg.

Havi majd'' egymillió közbeszerzésre

Közbeszerzési feladatok lebonyolítására szerződött a Vass Consulting Üzleti Tanácsadó Kft.-vel még 2007-ben a szocialista vezetésű pécsi önkormányzat. A cég a feladatért nettó 980 ezer forintot kapott havonta 2007 szeptemberétől 2008 augusztusáig. Vagyis több mint 11,7 millió forintot költött el az adófizetők pénzéből az MSZP-vezette önkormányzat olyan feladatra, amelyhez hasonlót más esetben nem egyszer saját hatáskörben is elvégeztek.

Kapcsolattartásra havi 450 ezer

Az átszervezendő önkormányzati társaságokkal való kapcsolattartás, problémamegoldás és menedzsment kialakítás volt a feladata a Szalaiusz Consulting Bt.-nek 2010 augusztusa és 2011 márciusa közt. E feladat elvégzéséért a cég havonta 450 ezer forint plusz áfát számlázhatott. A bt. tulajdonosa dr. Szalai Sándor, akinek érdekeltségébe tartozik a pécsinapilap.hu hírportál, amellyel a Pécs Holding ez év elején évi 4,2 milliós reklámszerződést kötött.

Nem úszta volna meg Pécs az adósságrendezést?

Dr. Szebellédi István igazságügyi adó- és könyvszakértő kilenc különböző megbízást nyert el Pécstől közvetlenül vagy cégeken keresztül az elmúlt bő két és fél év alatt. Ezek értéke áfa nélkül 129,3 millió forint. Szebellédi lapunkat úgy tájékoztatta: a város zökkenőmentes működtetése érdekében végzett átvilágításokhoz, modellezésekhez kellő gyakorlatra és külsős, független szakemberekre van szükség. Általában ugyanis nincs helyi (akarat)erő arra, hogy a gazdasági problémákat valójában felderítsék, kimondják és megváltoztassák.

A munkákat csaknem száz szakember bevonásával, sok hónapon keresztül végezték. A város teljes közszolgáltatási rendszerének feldolgozásával megállapították, hogy 3,3 milliárdot minden évben feleslegesen adtak ki Pécsett. Nélkülük Pécs rég adósságrendezési eljárásra kényszerült volna – véli a szakember.

Kommunikációra

Kommunikációs tanácsadásra és médiakoordinációra szerződött 2007-ben az önkormányzat egy hónapra nettó 400 ezer forintért a Scan Kft.-vel. A Scan a pécsi Keszler Gábor cége volt, aki az akkori polgármester, Tasnádi Péter egyik tanácsadójaként volt ismert a megyeszékhelyen, és akinek egy másik korábbi cége, a KES Reklámügynökség Bt. is kapott megbízást hasonló feladatokra a pécsi és a baranyai önkormányzat akkori szocialista vezetésétől.

Szakértők és politikusok

Külkapcsolati tanácsadásra, EKF-koordinálásra szólt az a 2009 júniusától másfél évig élő szerződés, amelyet a Consult Bt.-vel kötött Pécs havi nettó 300 ezer forintos díjért. A cég vezetője a Fidesz volt városházi és európai parlamenti képviselője, De Blasio Antonio. A céggel idénre is szerződtek. Ugyanennyit kap havonta a korábbi fideszes képviselő, Mikes Éva, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. jogi vezetője is más mellett városfejlesztési ügyek koordinálásáért 2009 júniusa óta.

A pécsi városháza: az önkormányzat most és az előző ciklusban is rendszeresen fizetett külső tanácsadóknak, illetve szakértőknek -->

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!