Közélet

2012.01.14. 10:24

A teljesítmény dönt az elbocsátásnál is

A megye egyik legnagyobb foglalkoztatójaként jegyzett kormányhivatalt is érzékenyen érinti a közszférában kezdődő több ezres létszámleépítés.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Több mint 6700 álláshely szűnik meg a közszférában a kabinet döntése értelmében, a legtöbb dolgozót, több mint 2300-at a megyei kormányhivataloktól kell elküldeni. A sokak számára sorsformáló esemény baranyai vonatkozásairól dr. Hargitai János kormánymegbízottat kérdeztük.

– A megyei kormányhivatal egységeiben mintegy 1200 ember dolgozik, ha a tíz százalékot vesszük, hozzávetőleg 120 munkatárs távozásával kell számolnunk. Olyan szempontból nem ért váratlanul bennünket a központi döntés, hogy részesei lehettünk a költségvetés kialakításának, tehát látható volt a létszámcsökkentés szükségszerűsége – mondta a kormánymegbízott.

Hargitai János a Dunántúli Napló érdeklődésére kifejtette, hogy a 120 fős létszám felét a tavaly óta feltöltetlen üres állásokkal tudják kiváltani, további 20 azoknak a száma, akik nyugdíjasok vagy közvetlenül előtte állnak. Mivel néhányan jelezték, hogy van módjuk állást váltani, ezért Baranyában konkrétan negyven embert érint a küszöbön álló elbocsátás. A kormánymegbízott hangsúlyozta, a létszámcsökkenés minden hivatali szervet munkaarányosan érint, a kiválasztás szempontja pedig a mutatott teljesítmény lesz.

Más hivataloktól is sokan kénytelenek távozni

A megyei kormányhivatalon kívül Baranyát a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (országosan 577 fő), a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (39), a Központi Statisztikai Hivataltól (70), az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságtól és szerveitől (162) valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (159) elküldendő létszám érintheti. Ennek részleteiről azonban még nincs információ.

Az biztos viszont, hogy az érintettek a törvény által előírt felmondási juttatásban, végkielégítésben részesülnek majd. Lapunk információja szerint a kormány a létszámleépítéshez kapcsolódóan – az elbocsátottakat támogató rendszer létrehozása érdekében – úgynevezett Karrier Híd Program indítását rendeli el, ami támogatást, járulékkedvezményt nyújt az elküldötteket foglalkoztató munkáltatóknak.

Tízezrek állás nélkül

A közszférát érintő létszámleépítés – még ha enyhíteni lehet is a mértékén – nincs jó hatással Baranya megye munkaerőpiacára. Térségünkben jelenleg is 27–28 ezer közötti álláskeresőt tartanak nyilván (október végi adat), a januári induló statisztikát várhatóan alaposan megnyomja a nyilvántartásban az elmúlt két hónapba bekerülő egykori Elcoteq-dolgozók létszáma.

Az elektronikai multicég kiesése nagy csapást jelentett a megye munkaerőpiacának, hiszen egy év alatt csaknem 4000, állását vesztett embert bocsátott az utcára, akiknek sajnos csak töredéke tudott gyorsan újra elhelyezkedni.

További probléma, hogy a megyében nincs olyan ágazat, amit ne érintene az elhúzódó válság. Így a cégek a költségcsökkentéssel, a létszám lefaragásával vannak elfoglalva, az időközben érkező új vállalkozások egyelőre csak „szépségtapaszt” jelentenek. A nagyfoglalkoztatók mellett a megrendeléshiány okozta negatív hatás elérte a kis- és középvállalkozói réteget is, amit az mutat, hogy a kis cégektől elküldött emberek száma majdnem azonos nagyságrendű, mint a multik leépítése. Szabad álláshely pedig alig van a megyében.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!