Közélet

2012.01.31. 19:37

Adatvesztés volt, de működik az egyetemi rendszer

Egy héttel ezelőtt omlott össze egyik pillanatról a másikra a Pécsi Tudományegyetem (PTE) informatikai rendszere. Mostanra valamennyi, a PTE működése szempontjából fontos informatikai hálózatot sikerült újraindítani.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Egy héttel az események után vonhatunk konklúziót: eszerint szerencsére csak kis mértékű adatvesztést okozott a szerverhiba a Pécsi Tudományegyetem informatikai rendszerében – mondta el a Dunántúli Naplónak Csillik László informatikai igazgató. – A helyreállítás jelentős részén túl vagyunk, néhány kisebb alrendszeren – amelyek működése az intézmény, illetve a betegellátás és a hallgatók kiszolgálása szempontjából nem kritikus –, még dolgozunk, de a papíralapon is folyó adminisztrációnak, nyilvántartásnak köszönhetően az adatok egy része pótolható. Az összeomlás a betegellátásban és az oktatás-adminisztráció területén okozhatott volna nagyobb feszültséget. Ugyanakkor a klinikákon nagyobb fennakadások nem voltak, mivel az ott dolgozók azonnal áttértek a hagyományos, azaz papíron történő adatrögzítésre.

Az egyetem hallgatói is a saját bőrükön érezték a rendszerleállás hátulütőit: múlt héten hétfő reggeltől kedd délután három óráig nem lehetett használni az Egységes Tanulmányi Rendszert (ETR), így ezen időszakban nem lehetett például vizsgákra jelentkezni. A betegellátást támogató medikai adatbázist és a hallgatói jelentkezéseket, eredményeket rögzítő ETR-t a hétvégi, illetve a hétfő reggeli mentésekkel végül kedd délutánra sikerült helyreállítani.

– A tanulmányi rendszerben szinte nem volt adatvesztés, a medikai adatbázisban a szombati és vasárnapi betegforgalom adatait kell újra rögzíteni – tette hozzá Csillik László. – Ezen felül a Pécsi Tudományegyetem humán erőforrás gazdálkodását támogató rendszerben is sikerült reprodukálni a szerverleállás előtti állapotot, mostanra a levelezőrendszerben sincs nagyobb probléma, valamint a PTE honlapja is látogatható.

Az informatikai igazgatótól megtudtuk: részben az események hatására, részben pedig egy korábban elindult folyamat végeredményeként a jövőben több helyre is készül mentés folyamatosan. A helyi infrastruktúrán túl a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet tárolórendszerét is használják valamennyi rendszer és adatbázis mentésére, további fejlesztésként, kb. fél év múlva pedig a még épülő Science Buildingben is lesz egy számítógépes rendszer, amely a jelenlegi tükörképeként a jövőben nagyfokú biztonságot jelent.

Még vizsgálják, mi okozta valójában a leállást

Az összeomlás esetleges előjeleit firtató kérdésünkre Csillik László elmondta: a PTE központi adattároló rendszerében két héttel ezelőtt tárhelybővítést hajtottak végre.

A rendszer azonban – amelyben több szakszerű beavatkozást és egy újraindítást követően sem állt helyre teljesen a belső szinkron – hétfőn reggel leállt. – Szó nincs arról, hogy esetleg hackertámadás ért volna minket – mondta Csillik László.

– Sőt, azt is elmondhatom, hogy az éppen akkor zajló napkitörések sem hibásak: amúgy tudomásom szerint emiatt sehol semmilyen fennakadás nem volt. Csillik László hozzátette: az egyetemnek alapvetően korszerű infrastruktúrája van, a mostanihoz hasonló hiba ritkán fordul elő. Ugyanakkor tény, hogy szükség van az adatbiztonságot fokozó fejlesztésekre. – A napokban találkozunk a rendszer szállítójával, hogy a feltárjuk a hiba okát, tisztázzuk a felelősség kérdését – fűzte hozzá az informatikai igazgató. – Eddig ugyanis minden erőnkkel a helyreállításra koncentráltunk, az elemzés most következik.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!