Közélet

2012.01.05. 10:14

Fájdalmas a pécsi buszos cég számára a volt igazgatónak ítélt pénz

Közel 30 milliós végkielégítést fizethet a Pécsi Közlekedési Zrt. a volt műszaki igazgatónak, akinek mesés munkaszerződése miatt jár a pénz, pedig úgy tudjuk, maga mondott fel.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Másodfokon is elveszítette a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. a cég volt műszaki igazgatója (még korábban vezérigazgatója) által indított munkaügyi pert, amelyben 2011 decemberében született ítélet, és amely után bruttó 29,5 millió forintot kell fizetnie a buszos társaságnak végkielégítés és elmaradt prémium címén. Sőt, a kétéves kamatok mellett a munkaadói terheket is ki kell fizetnie a cégnek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sem a bérek kifizetése, sem a közlekedés nem kerül veszélybe, de nem boldogok, mert a múlt felelőtlen döntéseinek árát most nekik kell megfizetniük
[/caption]

Információink szerint a PK Zrt. a másodfokú ítéletet megtámadja, ám a kifizetési kötelezettségre a fellebbviteli kérelem benyújtásának nincs automatikusan halasztó hatálya. Rákérdeztünk, hogy a több tízmilliós „veszteség” miként érinti a nehéz anyagi helyzetben lévő PK Zrt.-t, veszélybe kerülhet-e rögtön az év elején a dolgozói bérek kifizetése, vagy a közösségi közlekedés, miután a PK Zrt. kb. egyheti üzemanyagköltsége 30 millió forint.

Árki Sándor vezérigazgató közölte, sem a bérek kifizetése, sem a közlekedés nem kerül veszélybe, de nem boldogok, mert a múlt felelőtlen döntéseinek árát most nekik kell megfizetniük. Hozzátette: azon dolgoznak fél éve, hogy megerősítsék pénzügyileg és anyagilag a céget, mert csak azt követően kerülhet sor számottevő fejlesztésekre. Ugyanakkor a megítélt összeget kifizetik, ennek intézése folyamatban van.

Úgy tudjuk, a műszaki igazgató 2010-ben maga mondott fel, mert nem volt hajlandó aláírni az akkori vezérigazgató, Keczer László által elé tett új munkaszerződést, amelyben csökkent volna a fizetése. A korábbi vezér, Kerényi János idején kötött, és 2010-ben még élő szerződése alapján azonban úgy is járt neki végkielégítés, ha ő mond fel.

Kivizsgálják a járatkimaradások okait

Folyamatosan érkeznek lapunkhoz olvasói panaszok arról, hogy továbbra is vannak járatkimaradások, -késések. Korábban elhangzott a PK Zrt. részéről, hogy ezeket a hibákat a járatszervezéssel lehet csökkenteni, de csak úgy lehetne igazán kiküszöbölni, ha minimum 25–30 új, vagy jó állapotú használt busz érkezne Pécsre akár bérelve is, ideiglenesen. Tegnap a buszos cégnél azt mondták, hogy az ő ügyfélszolgálatukhoz is érkeznek panaszok az időnként előforduló késések miatt. A csúszások okát minden esetben kivizsgálják.

Új buszok beszerzésére lesz lehetőség, ám elsődlegesnek a cég anyagi stabilizálását, a pénzügyi helyzet javítását tartják, hiszen az új buszokat majd működtetni is kell valamiből. Új buszok beállítására folyamatosak a tárgyalások mind a városvezetés, mind a cég részéről, ám ennek részleteiről majd egy későbbi időpontban szeretnének részletes tájékoztatást adni. (Talán még emlékeznek rá: a 2010 novemberében zárult pécsi busztesztek után a bama.hu olvasói a NABI-t választották.)

Hitel már nem kell

Nem sikerült felvennie a működés finanszírozásához – egyéb forrásai mellett – szükségesnek mondott 400 millió forintos hitelt a PK Zrt.-nek, erről a múlt év második felében írtunk. Tegnap ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre közölték, hogy a hitelt továbbra sem kapták meg, de a megtakarítások miatt már nincs szükségük erre az összegre, sikerült javítani likviditási helyzetükön, így a hiányukat 200 millió alá tudták szorítani, amit kezelni tudnak.

A Tüke egyetlen járata

Nem szokatlan, hogy egy buszos cég egy-egy járatot kiszervez, és más társaságokkal üzemeltet, Pécsett viszont erre még nem volt példa a belvárosi, 44-es számú helyi járat decemberi indulásáig. A buszt a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló Tüke Busz Kft. üzemelteti. Úgy tudjuk, hogy a 44-es járat kiszervezésének egyik oka az, hogy a Mecsekbusz Kft. továbbra is kisebbségi tulajdonos a PK Zrt.-ben, amely céggel megromlott a viszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!