Közélet

2012.04.26. 19:47

Csendes lesz a borutca a POSzT alatt

Elmarad idén a Sétatéren az év egyik legnépszerűbb és legnépesebb pécsi eseménye, az országos színházi fesztivál kultúrműsoraihoz kapcsolt dínom-dánom – panaszkodnak olvasóink és a standok korábbi étel-ital kínálói.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Többen úgy vélik, egyértelmű az indok: a Zsolnay Negyedet kell felfuttatni, amelynek a jól bejáratott sétatéri helyszín látja kárát. A POSZT szervezői viszont úgy fogalmaztak, hogy a Sétatér Fesztivál új, júliusi időpontja a bajok forrása.

Korábban ugyanis ez a találkozó finanszírozta a standok POSZT idején történő felállítását, energiaellátását – a bérleti díjakkal is ők gazdálkodhattak, ám idén a rendezvénysorozatot csak júliusban szervezik meg, méghozzá egy új társaság, a Fesztivál Kft. irányításával. Az új fesztiválszervező cég ügyvezetőjétől, Merena Rudolftól megtudtuk, ez önmagában nem lehetne akadály, hiszen a kérdéses időben a Sétatéren éppen Világegyetem Fesztivál lesz.

A városházán viszont egy bennfentes hozzátette, ennek a rendezvénysorozatnak még korántsem egyértelmű a megvalósulása, vagy legalábbis a mérete, mert a PTE nem biztos, hogy anyagilag is az ügy mellé áll.

-----------------------------------------------------------------
A POSZT ideje alatt elmarad a megszokott sétatéri fesztivál. Önnek hiányozni fog? Szavazzon a középső hasábban!
-----------------------------------------------------------------

A végeredmény tehát az, hogy a POSZT alatt lesz gasztro-boros utca, de a Zsolnay-negyedben, a Fogadó tér előtti sétányon, amelynek alkalmasságát május első hetében tesztelik a Régiók koccintása elnevezésű rendezvénnyel. Ha viszont a Világegyetemi Fesztivál is megvalósul, akkor elképzelhető, hogy a sétatéri vidám estékből nem lesz kevesebb a korábbinál a városban. Ráadásul sokkal egyenletesebb elosztásban: júliusban (Sétatér Fesztivál), augusztusban (Nemzet Kenyere Fesztivál) és szeptemberben (Pécsi Napok) is lehet majd az árnyas fák hűvösében poharazgatni.

Kulturális programok Pécsett az év végéig

Dátum

Program címe

Helyszín

Április 27.–május 6.

I. Zsolnay Fesztivál

Zsolnay-negyed

Május 4–6.

Régiók koccintása

Zsolnay-negyed

Május 9–13.

Pécsi Fűszerünnepek

Széchenyi tér, Király utca, Zsolnay-negyed

Június 1–3.

Mecsek Rally

Széchenyi tér

Június 7–16.

POSZT

Belváros

Június 16.–augusztus 11.

Pécsi Szabadtéri Játékok
Pécsi Nyári Színház

Káptalan utcai Szabadtéri Színpad
Anna udvar (Horvát Színház)

Június 15–22.

Világegyetem Fesztivál

Belváros

Július 6–15.

Sétatér Fesztivál

Sétatér, Szent István tér, Barbakán

Augusztus 16–21.

Nemzet Kenyere Fesztivál

Sétatér, Szent István tér, Barbakán

Augusztus 17.

Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó

Széchenyi tér

Augusztus 22–26.

NagyCsaládi Fesztivál

Zsolnay-negyed

Szeptember 1.

A Város napja

Pécsi Nemzeti Színház, a Széchenyi tértől a tv-toronyig

Szeptember 2.

Bányásznap

Belváros, Uránváros

Szeptember 13–23.

Örökség
(Interurbán) Fesztivál

Kodály Központ, Zsolnay-negyed, közterek

Szeptember 13–23.

Első Nemzetközi Pécsi Pezsgőés Borfesztivál

Kossuth tér, Irgalmasok utcája, Széchenyi tér

Szeptember 22–25.

Európai Bordalfesztivál

Belváros

Október első fele

Zeneszüret

Belváros

December 2–23.

Második Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár

Kossuth tér, Széchenyi tér

December 31.

Évzáró pécsi szilveszter

Kossuth tér

Így kezdődött

Szabóki József siklósi borász arra emlékeztetett, hogy egykoron Bükkösdi László, a Pécsi Kulturális Központ valaha volt igazgatóhelyettese találta ki a gasztro-boros utcát 1994-ben. Kezdetben a Színház téren, később a Széchenyi téren állították fel a standokat és az ezredforduló tájékán költözött a Sétatérre, ahol hamar otthonra talált, mert sokkal tágasabb a hely, a hatalmas fák árnyékában pedig mindenki kényelmesen ízlelgetheti a térségi gasztronómia legfinomabb termékeit.

Mi van a serpenyőben?

Sokáig veszteséges volt a belváros bármely részén az ételek-italok utcája, ám a növekvő érdeklődés növekvő bérleti díjakat eredményezett, és jól értesültek szerint naponta már közel egymillió forintot kasszírozott a város csúcsidőben a Sétatér összes árusától. Talán a még nagyobb haszon reményében, de idén átalakították a fesztiválszervezést, és nem véletlen, hogy a 2012-re tervezett 21 fesztivál felén van ilyen gasztro-boros utca.

Nem halhat ki a tér

Az együttműködés töretlen, összegeztek az érintettek, jövőre már úgy szervezik a Sétatérre a programokat, hogy június elejétől egymást kö-

vetik itt a fesztiválok, és a standokat ne kelljen közben egyetlen napra sem bezárni. Ez a gondolat pedig összecseng Bükkösdi László eredeti elképzelésével, aki úgy vélekedett, az lesz az igazi, ha május elsejétől szeptember végéig folyamatosan üzemben lehet tartani a Sétatéren

a gasztro-boros utcát.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

vetik itt a fesztiválok, és a standokat ne kelljen közben egyetlen napra sem bezárni. Ez a gondolat pedig összecseng Bükkösdi László eredeti elképzelésével, aki úgy vélekedett, az lesz az igazi, ha május elsejétől szeptember végéig folyamatosan üzemben lehet tartani a Sétatéren

a gasztro-boros utcát. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!