Közélet

2012.04.03. 09:47

Iskolák az egyház kezében?

A testület első körben rábólintott, a tanárok és a szülők még várnak a véleményalkotással. Egy hét múlva fórumot tartanak arról, hogy egyházi kézbe kerülne az egyik neves komlói iskola.

Katus Eszter, M. B. (Dunántúli Napló)

Ahogy arról a Dunántúli Napló korábban beszámolt, a komlói önkormányzat úgy tervezi, hogy a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola – a pécsi egyházmegye együttműködésével – egyházi fenntartásba kerül. Bár a végső döntést május végéig kell meghoznia a testületnek, az átszervezési eljárás első lépése, vagyis az elvi döntés a képviselő-testület részéről már megtörtént a legutóbbi ülésen, így csak a vélemények beszerzése és az egyeztetések vannak hátra.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola Komló egyik neves, jól ismert intézménye – a katolikus egyház lehet a jövőben a fenntartója (fotó: Laufer László)
[/caption]

A fenntartóváltásról, a közoktatási megállapodás megkötéséről, a kiegészítő normatív támogatás igénylésének lehetőségéről, valamint a pályázati kötelezettségek átruházásának engedélyezéséről jelenleg is folynak a tárgyalások.

Bár a tantestület és az önkormányzati képviselők is támogatják az átalakítást, a napokban megtartott testületi ülésen többen kifogást emeltek az eljárás menetével kapcsolatban. Barbarics Ildikó ellenzéki képviselő például értetlenül állt azelőtt, hogy a képviselők semmit sem tudtak a polgármester előzetes tárgyalásairól az egyházmegyével, sőt, azt is megkérdőjelezte, volt-e joga hozzá egyáltalán. Kispál László képviselő pedig felhívta a polgármester figyelmét: bár egyetértenek az egyházi fenntartással, de kifogásolják, hogy minderről a sajtóból kellett értesülniük. Ez főleg azért volt kellemetlen, mert a szülők őket is megállították az utcán, ám semmivel sem tudtak többet mondani nekik, mint ami az újságokban megjelent – tette hozzá.

A szülők és pedagógusok részéről vegyes volt a hír fogadtatása. Utóbbiak egyelőre semmit sem mondanak, inkább kivárják, ténylegesen milyen változtatásokat hoz a fenntartóváltás, de bíznak abban, hogy csak javulnak a dolgok, hiszen elvileg így több pénz juthat az iskolának. A szülők egy része pedig úgy érzi, rájuk kényszerítenek valamit, amiről korábban szó sem volt, mások viszont bíznak abban, hogy a hittan- és etikaoktatás a diákoknak csak javukra válhat.

Polics József polgármester elmondta, április 11-én lakossági tájékoztatót tartanak az üggyel kapcsolatban, ahol részletesen beszámolnak a várható változásokról a szülőknek és az érdeklődőknek.

Mohácson is rábólintottak már a képviselők az egyik intézmény átadására

Mohácson ugyancsak a célegyenesbe értek a tárgyalások a Park utcai iskola egyházi fenntartásba adásáról, az erről szóló megállapodást jóváhagyták legutóbbi ülésükön a képviselők. Mindez azonban még nem tekinthető véglegesnek, miután ahhoz közoktatási szakértő, a megyei önkormányzat, a kisebbségi önkormányzatok, a szülői és diákközösségek véleményét is ki kell kérni az idevágó jogszabályok szerint.

Ugyanakkor további intézményekkel, a szigeti városrészben található általános iskola és óvodával, valamint a Park Utcai Óvodával kapcsolatban is hasonló tárgyalások kezdődtek már.

Az átadás-átvételekkel kapcsolatban több szülő is azzal fordult hozzánk, mit tehetnek, ha nem kívánják az időközben egyházi fenntartásba kerülő iskolába járatni gyermeküket, illetve milyen változások várhatók az intézményekben.

Mindkét kérdés esetében iránymutató lehet a már elfogadott megállapodás. Ebben többek között szerepel, hogy „azok a tanulók, akik nem kívánnak világnézetileg elkötelezett intézményben tanulni, nyilatkozatuknak megfelelően kerülnek beiskolázásra.” (Vagyis másik, az önkormányzat által fenntartott iskolába mehetnek át.) A pedagógusokat továbbra is foglalkoztatják, „amennyiben az intézmény szellemiségét vállalják, és a felkínált munkaszerződést elfogadják”. Az önkormányzat és az egyházmegye abban is megállapodott, hogy utóbbi az iskola pedagógiai programját saját szempontjaival kiegészítheti.

Információink szerint Mohácson az első hat évfolyamon várhatóan bevezetik a kötelező hitoktatást, a 7–8.-ban pedig a hitoktatás vagy az etika tantárgyak között választhatnak majd a diákok – ez utóbbit egyébként az új köznevelési törvény is előírja.

Katus Eszter, M. B. (Dunántúli Napló) A Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola Komló egyik neves, jól ismert intézménye – a katolikus egyház lehet a jövőben a fenntartója (fotó: Laufer László) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!