Közélet

2012.04.14. 11:43

Négymilliárdot is spórolhat Pécs, ha átveszi az állam jövőre az iskolákat

Az állam csupán üzemeltetője lesz az önkormányzati iskoláknak, nevelési intézményeknek 2013. január elsejétől – erősítette meg az iskolák tervezett államosításával kapcsolatos legvalószínűbbnek tartott forgatókönyvet Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Kíváncsiak voltunk arra, hogy Baranyában miként fogadták a hírt. A pécsi helyzetről a Dunántúli Naplónak Staub Ernő, a városháza oktatási referatúrájának vezetője nyilatkozott. Rákérdeztünk arra, hogy Pécsett ma mennyibe kerül a városnak az iskolák üzemeltetése, s mennyibe az épületek fenntartása, valamint, hogy mennyi az állami normatíva.

Staub Ernő elmondta, hogy Pécsett ma az oktatási intézmények üzemeltetése – ami az óvodákat, általános és középiskolákat, valamint az iskolához kapcsolódó kollégiumokat is magába foglalja – mintegy tizenkét és fél milliárd forintba kerül. Ebből az összegből az önkormányzat saját erőből 6,1 milliárdos támogatást nyújt az intézményeknek, amelyeknek a saját bevétele megközelítőleg 700 millió forint, míg a fennmaradó összeget az állami normatív támogatás biztosítja, az tehát 5 milliárd 700 millió forint. Az épületek fenntartása, rezsiköltségük 2 milliárd 600 millió forint körüli összeget emészt fel.

Ma még nem ismert, kaphatnak-e pénzt külön az épületek állagának megőrzésére az államtól a helyhatóságok, de a fenti nyilatkozat szerint Pécsett enélkül is – legalábbis a most ismert számok szerint – jóval kevesebbet kell oktatásra költenie az önkormányzatnak a jövőben. A megyeszékhelyen mintegy négymilliárdot lehetne így is spórolni. Szekó József mohácsi polgármester kérdésünkre azt mondta, szerinte indokolt lenne az épületek fenntartásáért is résznormatívát kapni az államtól. 

Hoffmann Rózsa államtitkári nyilatkozatából az olvasható ki, hogy az iskola épületek rezsijét a jövőben is az önkormányzatoknak kell majd fizetniük.

Babos A. (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!