Közélet

2012.04.25. 20:13

Strandkörkép: a kedvezmények dönthetik el a versenyt

Több fürdőben már a hétvégén kinyitják a szabadtéri részt, és a strandok meg is telhetnek, hiszen nyári meleget jósoltak a következő napokra. Mohácson júniusban nyit az élménypark. Egyre kevésbé a programokon, mint inkább a különféle kedvezményes jegyeken dőlhet el a verseny.

B. A.–M. B. (Dunántúli Napló)

Közhelyes kijelentés, de a fürdőüzemeltetőknek életbevágó: az időjárás dönti el majd az idén is, hogy milyen lesz a strandszezon. Minden másba beleszólhatnak, és meg is próbálnak a baranyai strandok üzemeltetői.

Szezon előtti körképünkből egyértelműen az látszik, hogy árversenyre kényszerül mindenki, kicsik és nagyok egyaránt. Emelni csak kevés helyen tudnak, illetve mernek, van, ahol a két százalékos januári áfaemelést is lenyelik, de a többség néhány százalékkal drágít. Leginkább pedig az lehet döntő a baranyai strandok között, hogy hol, milyen szolgáltatásért milyen kedvezményeket kínál majd az üzemeltető. Olyan helyek is kínálnak ugyanis az idei szezontól nyugdíjas és diákkedvezményeket, vagy délutáni és éjszakai belépőket, úszójegyeket, amelyek eddig ezzel nem, vagy csak részben éltek. Sőt, van olyan strand, ahol két délutáni jegy is van. Az is jellemző, hogy egyre korábban adják ki a délutáni jegyeket, a korábbi négy óra helyett, háromtól, akár kettőtől is.

A másik jelentős csoport, akiket igyekeznek megfogni a strandokat vivő vállalkozások, azok a családosok. Valószínűleg sosem volt ilyen részletes családi jegykínálat Baranyában mint az idén. Fejlesztésekre is találunk példákat Baranyában. Magyarhertelenden túl vannak a fürdőfejlesztés legfontosabb szakaszán, tíz medence várja ott a csobbanni vágyókat.

De a kicsik is próbálkoznak, Sellyén másfélszer több szállás várja az üdülőket a fürdő területén belül. Kétségtelen azonban, hogy az idei „legnagyobb dobás” Mohácsé, ahol csütörtökön tartják az egykori szabadtéri uszoda helyén épített élményfürdő műszaki átadás-átvételét, s ahol június elejére tervezik a nyitást.

A beruházáshoz 165 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az önkormányzat, amelyhez ugyanenynyit tettek hozzá a városi kasszából. A mintegy félezer négyzetméteres területen, szinte közvetlenül a Duna partján három élménymedencét, gyermekpancsolót, valamint vízi játszóteret építettek.

Földhővel fűtik

A mohácsi élményfürdő energiaellátását részben geotermikus energiával oldják meg, a medencék vizét termálhővel és hőszivattyúzással melegítik fel. Az egész éven át üzemelő fedett uszoda termálmedencéjét egyébként jelenleg is a mintegy hétszáz méter mélységből érkező, 48 fokos meleg vízzel látják el, amelynek gyógyvízzé minősítése folyamatban van. Az árakat még nem tudják, ez még egyeztetés alatt van, de azt ígérik, hogy megfizethetőek lesznek.

A Pollack a régi

Továbbra is a korábbi üzemeltető, Tóvári Sándor viheti a pécsi Pollack-strandot, neki a jövő szezonra is van megbízatása. Elmondta, állagmegóvásra vállalkozott, szinten tartja a strandot, de a már tervezett nagy felújításra ő nem lesz képes. A strand tulajdonosa a Pécsi Tudományegyetem pályázati lehetőségeket keres, amint lesz ilyen, azon indulnak, s ha nyernek, felújítják a strandot, a munkálatok azonban az 50 milliót is meghaladhatják majd.

 A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

<!-- Strandkörkép: a kedvezmények dönthetik el a versenyt Több fürdőben már a hétvégén kinyitják a szabadtéri részt, és a strandok meg is telhetnek, hiszen nyári meleget jósoltak a következő napokra. Mohácson júniusban nyit az élménypark. Egyre kevésbé a programokon, mint inkább a különféle kedvezményes jegyeken dőlhet el a verseny.

B. A.–M. B. (Dunántúli Napló) Földhővel fűtik A mohácsi élményfürdő energiaellátását részben geotermikus energiával oldják meg, a medencék vizét termálhővel és hőszivattyúzással melegítik fel. Az egész éven át üzemelő fedett uszoda termálmedencéjét egyébként jelenleg is a mintegy hétszáz méter mélységből érkező, 48 fokos meleg vízzel látják el, amelynek gyógyvízzé minősítése folyamatban van. Az árakat még nem tudják, ez még egyeztetés alatt van, de azt ígérik, hogy megfizethetőek lesznek. A Pollack a régi Továbbra is a korábbi üzemeltető, Tóvári Sándor viheti a pécsi Pollack-strandot, neki a jövő szezonra is van megbízatása. Elmondta, állagmegóvásra vállalkozott, szinten tartja a strandot, de a már tervezett nagy felújításra ő nem lesz képes. A strand tulajdonosa a Pécsi Tudományegyetem pályázati lehetőségeket keres, amint lesz ilyen, azon indulnak, s ha nyernek, felújítják a strandot, a munkálatok azonban az 50 milliót is meghaladhatják majd. Nagyobb grafikánkért kattintson a képre! -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!