Közélet

2012.05.24. 20:24

2014: vannak, akiknek már biztos a helyük

A Fidesznél nemrég döntöttek a baranyai választókerületi elnökök személyéről, akik nagy valószínűséggel 2014-ben az egyéni országgyűlési képviselői helyért is ringbe szállhatnak.

B. A.–M. B. (Dunántúli Napló)

A Fidesz minden bizonnyal Csizi Pétert, dr. Hoppál Pétert, dr. Hargitai Jánost és Tiffán Zsoltot indítja Baranyában a 2014-es országgyűlési választásokon egyéni országgyűlési képviselő-jelöltként. Ugyan erről még hivatalos döntés nincs, azonban a négy politikust a közelmúltban a választókerületek elnökévé választották, s a Fideszben hagyományosan a posztot betöltők méretik meg magukat a voksoláson.

Ahogy a kormánypártok, úgy a többi politikai erő számára is a szokásosnál több egyeztetés, vita után dőlt, dőlhet el, hogy kik mérkőzhetnek meg riválisaikkal a következő voksoláson. A választási rendszer átalakítása miatt ugyanis, mint ismeretes, a jelenlegi 386 helyett csak 199 fős lesz a parlament, ezért jóval kevesebb politikusnak lesz reális bejutási esélye.

A Magyar Szocialista Pártnál a jelöltválasztási kampány sem vette kezdetét, annyit tudni, hogy ez év végére szeretnék látni, kiket indítanak 2014-ben. Baranyában borítékolható, hogy Tóth Bertalan megyei elnökhelyettes, az országos választmány tagja lesz a húzónév, és sokan Csörnyei László hosszúhetényi, és Nagy Attila sellyei polgármesterre is fogadnának. Valószínűleg ringbe szállhat Szakács László is. Helyette esetleg Bókay Endre, Nagy Attila helyett pedig Székely Szilárd sásdi polgármester jöhet még szóba.

A Jobbiknál és a Lehet Más a Politikánál is nagyon sok még a kérdőjel

A Jobbik még nem döntött a jelöltekről, erre legkorábban 2013 elején kerülhet sor. Ám nem keltene meglepetést, ha Barkó Béla és Németh Zsolt újra megméretné magát, az egyik pécsi, illetve a szigetvári kerületben. A másik két körzet e tekintetben egyelőre fehér folt.

Az LMP-nél sincs még szó konkrét nevekről, sőt, náluk a legkorábban júniusban határozzák el, milyen eljárással választják ki a jelölteket. Úgy tudjuk, Ladányi Attila, Keresztes László Lóránt, Kóbor József, és Angyal Károly jöhet számításba.

Több százezer határon túli magyar is szavazhat majd

A legközelebbi választásokon a polgárok csak egyéni jelöltekre, s az országos listára szavazhatnak. Utóbbira a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is szavazhatnak, így a határon túli területeken élő, állampolgárságot kapott személyek is. Ezt már több mint százezren kapták meg, s további kétszázezren kérelmezték.

 A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

B. A.–M. B. (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!