Közélet

2012.05.29. 16:49

Inkább autó mint hidrogéncella-jármű

Ahogy arról már beszámoltunk, remekül szerepeltek a pécsiek azon a nemzetközi versenyen, ahol speciális járművek mérték össze tudásukat. Az egyetemi csapat főmérnökével, Novák Nándorral beszélgettünk.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Ön az autó főmérnöke, ezt tudjuk. Azt azonban nem, hogy ez mit is jelent pontosan.

– Mondjuk úgy, hogy az én ötleteim váltak valóra az autó megépítésekor.

– Bocsánat: „autó”? Bátran használhatjuk ezt a szót?

– Hát, egyszerűbb ezt mondani, mint hogy hidrogéncella-meghajtású prototípusjármű…

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „A mi autónk nyolcvanhat kilométert tett meg egy kilowattóra energiával, ami benzinre átszámolva hétszázhatvanegy kilométer egy literrel”
[/caption]

– Rendben, szóval autó. Térjünk vissza az ötletekhez!

– Már tavaly is benne voltam abban a csapatban, amely egy speciális, de még benzinmotoros autót épített, ám idén sokkal több feladat hárult rám. Például én terveztem a modellt.

– Messze járok az igazságtól, ha azt gondolom, hogy már gyerekkorában is hiper-áramvonalas autókat vetett papírra, amikor az volt a feladat az ovi nagycsoportjában, hogy rajzoljatok valami szépet?

– Nem emlékszem már az ovira, de az biztos, hogy mindig szerettem autókat rajzolni. Most is volt vagy négy-öt tervem, abból választottuk ki a konzulenssel, Háber István tanár úrral a legjobbat.

– Voltak veszekedések?

– Á, dehogy, maximálisan megbíztam benne.

– És a csapaton belül? Mert azt ne mondja, hogy senki sem akarta a saját ötleteit behozni.

– Összezördülések voltak legfeljebb. Az autón két csapat dolgozott, volt egy gépész-team, meg egy villamos-team. Hát, mondjuk úgy, hogy az érdekérvényesítés néha azért kihozta belőlünk a rosszabbik énünket.

– De végül, mint egy amerikai filmben, minden jóra fordult, az autó kész lett, és nagyon jól szerepeltek Hollandiában.

– Így van, megvolt a happy end.

– Az amerikai filmek, ha sikeresek, nem kerülik el a folytatást…

– Ó, előbb, ha lehet, szeretnék túllenni a diplomavédésen!

Mohácstól Németországig

Novák Nándor 1989-ben született Mohácson. Az általános iskolát itt végezte, és itt is érettségizett. 2008-ban kezdte tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán, gépészszakon.

Fél évet tanult járműtechnológiát Erasmus-ösztöndíjasként Németországban. Pécsen idén nyáron végez, diplomamunkája a hollandiai versenyen elindult autó gépészete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!